Mars voor het leven

Jaarlijks wordt in Den Haag de mars voor het leven gehouden. Deze mars is bedoeld als stil protest tegen de abortuspraktijk in ons land. We weten dat het ongeboren leven niet veilig is. Een zwangere vrouw kan beslissen om het ongeboren kindje te laten aborteren. Dit kwaad heeft inmiddels grote vormen aangenomen in onze moderne samenleving. Jaarlijks worden er meer dan 30.000 abortussen uitgevoerd in Nederland.

Abortus is in strijd met het zesde gebod van de wet des Heeren. De Bijbel is heel duidelijk over de doodslag. God beschermt in het zesde gebod het leven. Mensen mogen zich niet vergrijpen aan het leven van anderen. Daar valt ook het ongeboren kindje onder. Het is goed om dat te onderstrepen. Een stille mars voor het leven kan daar aandacht voor vragen. Het is heel erg nodig in onze geseculariseerde cultuur, waar veel mensen niets meer hebben met God, de Bijbel en de kerk.

Soms zou je de vraag op kunnen werpen of dit soort marsen wel zin hebben. De abortuspraktijk zal er niet zomaar door veranderen. Toch hebben zulke marsen zin. Het is zeer nodig dat mensen in ons land weten dat abortus niet één of ander verkregen recht is, maar een verschrikkelijk praktijk die ingaat tegen de bedoelingen van onze Schepper.

Het is ook eigenlijk helemaal niet zo belangrijk wat de meerderheid in ons land over dood en leven vindt. Uiteraard moeten we niet generaliseren. Ook moeten we niet alles over één kam scheren. Matigheid in oordeel is een christelijke deugd. Maar dat alles neemt niet weg dat het gaat om de geboden des Heeren. En of mensen dat nu aardig vinden of niet, het is een dure plicht voor christenen om daar in alle omstandigheden getuigenis van af te leggen. Mensen in Nederland moeten weten dat er een God en Schepper is. Wat ze met die wetenschap doen ligt voor hun verantwoordelijkheid. Laten christenen de goede geboden Gods voorhouden en voorleven. Daar rust zegen op.

Ds. W. Visscher