Evangelie zonder angst

Is er iets misgegaan met het evangelie op ons eiland? Te vaak hoor ik in het pastoraat dat mensen opgegroeid zijn met angst binnen de kerk. Angst voor de dood, angst voor de hel, angst voor God. Dat zit meestal heel diep. Gevoelens van angst kunnen zomaar de kop op steken. Iemand vertelde mij zelfs dat hij zichzelf moet beschermen voor de Bijbel, omdat veel teksten hem depressief en angstig maken vanwege de herinnering aan hoe die teksten gebruikt zijn in zijn leven. Misbruikt, in mijn ogen. Er zijn jongeren die het christelijk geloof, de kerk en God associëren met bangmakerij. Ze zien niet aan hun christelijke omgeving dat het geloof mensen blij maakt. Integendeel. Wetten en regels moeten worden onderhouden anders word je gestraft, is hun idee van de bijbel. De kerk die vooral benadrukt dat we zondaren zijn en alleen maar slecht doen. Blijkbaar zijn de blijde tonen van het evangelie daar niet meer doorheen gehoord.

Een paar teksten uit de eerste brief van Johannes:

Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.
Hieraan leert u de Geest van God kennen: elke geest die belijdt dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is uit God…
Hierin is de liefde van God aan ons geopenbaard, dat God Zijn eniggeboren Zoon in de wereld gezonden heeft, opdat wij zouden leven door Hem.
Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden…
Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit.
De vrees houdt immers straf in, en wie vreest, is niet volmaakt in de liefde.
Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefhad.
(hoofdstuk 4)

Het evangelie is Gods blijde boodschap. Het komt als een licht schijnen in een land van diepe duisternis en schaduwen van de dood. Het wil alle angst wegnemen. Dat is de grondtoon van Gods goede boodschap in deze wereld. Juist rond de geboorte van Jezus Christus klinkt het verschillende keren vanuit de hemel: vrees niet, wees niet bang.

Met kerst vieren wij dat God zijn Zoon gezonden heeft als verzoening voor onze zonden. Hij zond zijn eniggeboren Zoon in de wereld, opdat wij zouden leven door Hem. Hierin toont God zijn liefde. En de Geest van God leert ons belijden dat Jezus Christus in het vlees is gekomen. De Pinsktergeest leert ons kerst te vieren. Wij hebben Hem lief gekregen, omdat Hij ons eerst lief had.

Dit evangelie van Gods liefde bant elke angst uit. Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit, schrijft Johannes. Als het evangelie klinkt in deze wereld dan is dat een oproep tot geloof en bekering. Nergens wordt opgeroepen mensen bang te maken voor wie of wat dan ook, laat staan voor de God. Want angst verlamt. Het zet de mens gevangen. Er is veel angst in deze wereld onder de mensen. Wat kan ons niet allemaal overkomen? In wat voor wereld leven wij? Welke toekomst hebben onze kinderen?

Maar waar het evangelie klinkt van Gods liefde daar wordt alles anders. Waar God de Heer Zijn schrede zet, daar wordt de mens, van dwang gered, weer in het licht geheven (Gezang 305). Het is Gods liefde als daar in Bethlehem een Kindje geboren wordt in deze verloren wereld, Zijn Zoon. Het is Gods liefde als daar op Golgotha een man hangt aan het kruis. Het is Zijn Zoon die Hij loslaat in alle angst en schuld. Zo komt er een overvloed aan vergeving en heling, aan genade en liefde. Elk mens mag schuilen in die liefde. In die liefde worden al onze angsten verdreven.

Maar wat als dat evangelie zelf angst oproept? Als de God van liefde ons bang maakt? Als christenen gebukt blijven gaan onder angst en onzekerheid? Welke geest heeft dit teweeg gebracht?

Moet het evangelie ons een tweede keer van de angst bevrijden? Die tweede keer blijkt zo moeilijk te zijn om te doorbreken in ons leven. Het evangelie is besmet geraakt. De Gods van liefde is verdacht gemaakt. De vreugde over de komst van Jezus Christus is ingeperkt. Als het woord van liefde angst brengt, wat kan dan nog onze angst uitbannen?

Hoe kan het evangelie van Gods liefde op ons 'Eiland' nieuw en bevrijdend tot ons komen? Voor de mensen buiten de kerk is het vaak nieuw. Het kan hen bevrijden van hun angsten. Laten we hen niet belasten met regels en leerstellingen die hen terugbrengt onder het juk van de angst. Laten we in de kerken die ballast ook afleggen. In dit kader roept Jezus op allen die vermoeid en belast zijn naar Hem toe te komen om rust te ontvangen. Gods liefde zal alle angst en vrees verdrijven uit ons leven. De komst van Jezus Christus is het begin van Gods liefdesoffensief tegen alle machten van angst en dood. Vrees niet, heden is voor u geboren de Redder. Jezus.

ds D.Hoolwerf, Stellendam