Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Adviesraad Sociaal Domein adviseert gemeente over jeugdzorg, participatie en zorg aan zieken en ouderen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wat vroeger de WMO-Adviesraad Goeree-Overflakkee heette, is nu de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee, afgekort ASDGO. Dat is een gevolg van de decentralisatie van Rijkstaken naar de gemeenten in 2015 én een andere inrichting van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Gemeenten zijn sindsdien verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. De gemeente Goeree-Overflakkee laat zich op deze terreinen gevraagd en ongevraagd adviseren door de ASDGO.

Door Kees van Rixoort

"We adviseerden voorheen alleen over de WMO, maar nu ook over jeugdzorg en participatie", zegt voorzitter Cor Hameeteman. "We bestrijken dus een breder terrein. De leden van de WMO-Adviesraad zijn gebleven en continueren hun termijn van maximaal twee keer vier jaar in de Adviesraad Sociaal Domein." Overigens liep de WMO-Adviesraad al vooruit op de gemeentelijke fusie, die in 2013 zijn beslag kreeg. De raad was er voor heel Goeree-Overflakkee en adviseerde tot 2013 dus vier gemeenten.

De ASDGO telt dertien leden en een onafhankelijk voorzitter. In sommige gevallen huurt de raad externe expertise in. De ASDGO kent verschillende werkgroepen, die zich stuk voor stuk bezighouden met een onderdeel van het Sociaal Domein: mantelzorg en ouderenbeleid, vrijwilligers, verslavingszorg, leefbaarheid, participatie en jeugdzorg. Dat zijn werkterreinen die niet allemaal onder dezelfde wethouder vallen. De ASDGO heeft dan ook te maken met meerdere wethouders en ambtelijke afdelingen in het gemeentehuis.

"Wij bekijken beleidsplannen van de gemeente en geven er een reactie op", zegt ASDGO-secretaris Wim van der Kamp. "Er wordt doorgaans goed rekening gehouden met onze adviezen, of ze nu gevraagd of ongevraagd zijn. De stukken die Burgemeester en Wethouders naar de gemeenteraad sturen bevatten altijd ons advies."

Van der Kamp en Hameeteman zijn tevreden over de wijze waarop het gemeentebestuur met de adviezen omgaat. Hier en daar is echter nog wel wat verbetering mogelijk, geven zij aan. Zoals op het gebied van ruimtelijke ordening. "Als er een nieuwe wijk komt, kunnen wij vanuit onze expertise meedenken over de inrichting van die wijk."

De ASDGO vergadert zeven keer per jaar in Het Rondeel. Er is altijd een spreker die een onderwerp uit het Sociaal Domein aanroert. De vergaderingen zijn openbaar. Vrijwel altijd zijn er burgers op de publieke tribune om de beraadslagingen te volgen.