Het Mannenpad maakt deel uit van de Ouddorpse wandelroute.
Het Mannenpad maakt deel uit van de Ouddorpse wandelroute. Foto: Adri van der Laan

Smokkelwandelroute door Ouddorp voor steun aan SMA de wereld uit

OUDDORP - Vrijdagavond 16 december, vanaf 18.30 uur, wordt in Ouddorp een wandelroute georganiseerd waarvan de opbrengst volledig bestemd is voor steun aan het Prinses Beatrix Spierfonds voor onderzoek naar mogelijkheden om SMA de wereld uit te helpen. Het is een spannend gebeuren - een heuse smokkelroute - door de mooie directe omgeving van de dorpskern van de badplaats. In het donker over verharde - en niet verharde paden. Lengte ongeveer 7,5 kilometer. Een leuk evenement voor jong en oud. Voor het hele gezin. Kinderen kunnen zonder inschrijfkosten meelopen. Alleen de ouders betalen 5 euro per persoon. Start en finish zijn bij het Kraaiennest in Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Zoals gemeld gaat het volledige inschrijfbedrag naar SMA. Spinale musculaire atrofie (SMA) is de verzamelnaam voor een bepaalde groep neuromusculaire aandoeningen, ziekten die leiden tot het niet of onvoldoende functioneren van spieren. De aandoeningen die SMA genoemd worden, hebben met elkaar gemeen dat er iets mis is met de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg die uitlopers hebben naar de spieren. Een aantal van deze cellen functioneert niet waardoor er geen of gebrekkige signalen aan de spieren worden doorgegeven, met als gevolg dat SMA-patiënten verlamd kunnen raken en of een rolstoel of ander hulpmiddel moeten gebruiken.

Support

Organisator Flip Otte van slijterij The Old Smuggler aan de Achterweg is er in geslaagd een breed team van medewerkers te formeren die hun hand- en spandiensten aan de wandeltocht verlenen. Vrijwillige krachten die op verschillende locaties in de route aanwijzingen geven. De hoofd-smokkelaar is er ook om te zorgen dat de wandelaars niet verdwalen. Onderweg is er een appeltje voor de dorst en niet te versmaden warme glühwein, zonder alcohol. Alles passend in deze decemberperiode. Diverse sponsoren hebben hun support toegezegd. Van Jumbo, Makelaardij Hameeteman, Aleman Groenten, strandpaviljoen 't Gorsje, Vispaleis Hameeteman tot SOS Sport. Steun is er ook van de ouders van Jasmijn Tanis die jaarlijks in Ouddorp de bekende boerderijfair organiseren voor dit goede doel om onderzoek naar de spierziekte mogelijk te maken.

Zaklamp

Met een zaklamp bij de hand zal het zeker lukken de smokkelroute met leuke attracties binnen gemiddeld 2 uur af te leggen. Aan het eind wacht er in het Zalencentrum (Kraaiennest) een heerlijke kop soep en een broodje. Met muzikale omlijsting wordt daar voor een feestelijke sfeer gezorgd. Het belangrijkste is dat er veel eilanders zich melden, zegt Flip Otte. Immers dan betekent het een aantrekkelijk bedrag dat overgemaakt kan worden aan SMA de wereld uit. Uit reacties op social media blijkt dat al een flink aantal personen hun belangstelling heeft getoond. Zelfs organisaties geven dit aan. Het Prinses Beatrix Spierfonds stimuleert initiatieven en acties om geld in te zamelen. In de brochure staat: "Bedenk een eigen actie waarmee u veel mensen uit uw omgeving kunt overtuigen een bijdrage aan de actie te leveren".

Route

Op enkele plekken in de route is "verlichting" aangebracht om het de deelnemers niet onnodig moeilijk te maken. Over de route zelf wil de organisator niet veel vertellen. Dat blijft, passend bij het idee van smokkelen natuurlijk, geheim. Nou vooruit: één , uitgelekte, aanduiding dan. geeft de organisator aan. "Zeker voor bewoners van Ouddorp en de Kop van Goeree is - het Mannenpad - als onderdeel in de route opgenomen. Dat klinkt voor velen zeker bekend in de oren. Het is fijn dat wij toestemming hebben gekregen over enkele stukken privéterrein te mogen lopen". Wilt u het SMA ondersteunen ?. Neem dan deel aan dit spannende evenement in de avonduren op vrijdag 16 december. Met elkaar in beweging voor mensen die dat niet (meer) kunnen. Als het evenement slaagt dan wil de organisator jaarlijks een wandeling in de week voor de Kerstdagen, op de kalender zetten. Als het slecht weer wordt dan is de route iets ingekort en zal er alleen over verharde wegen worden gewandeld, vertelt Flip Otte.