Dinsdagavond vallende sterren Geminiden

AMSTERDAM - Dinsdagavond zijn er veel vallende sterren te verwachten van de meteorenzwerm Geminiden. Na een serie sombere dagen neemt juist dinsdagavond de kans op opklaringen toe. Het is nog te vroeg voor details qua weerbeeld, maar er is dus hoop voor mensen die volgende week bij het zien van een vallende ster een wens willen doen.

De Geminiden is een meteorenzwerm die jaarlijks zeer veel vallende sterren per uur oplevert. Onder ideale omstandigheden zijn er tijdens het hoogtepunt zo'n 120 meteoren per uur te verwachten. Helaas is het dinsdag bijna volle maan. Het felle licht van de maan werkt flink verstorend. De verwachting is dat in Nederland ongeveer 35 meteoren per uur zichtbaar zullen zijn bij heldere condities.

Vorig jaar waren er 72 vallende sterren per uur te zien tijdens de piek van de Geminiden. Volgend jaar zullen er ruim 100 te zien zijn.

Hoogtepunt eind van de avond

Het hoogtepunt van de vallende sterren valt op een prima tijdstip. Van 23:00 uur tot 1:00 uur zullen de meeste vallende sterren te zien zijn, maar ook tussen 21 en 23 uur zijn er al zo'n 25 per uur te zien. Bij voldoende opklaringen is het dinsdagavond dus zeker de moeite waard om te gaan kijken. Om de Geminiden te zien moet gekeken worden naar de oostelijke hemel. Het spoor van het verbrandende ruimtepuin is snel en gelig van kleur.

De Geminiden zijn alleen dinsdagavond en in de nacht naar woensdag goed zichtbaar. Daarmee onderscheidt deze meteorenzwerm zich van andere zwermen, die vaak langer zichtbaar zijn. De bekende Perseïden waar we elk jaar in augustus mee te maken hebben zijn zelfs een kleine week zichtbaar. Er is dan minder geluk nodig met het weer om ze te kunnen waarnemen dan bij de Geminiden.

Spoor van licht

Het lichtspoor van een meteoor wordt niet alleen veroorzaakt doordat stukjes steen en gruis in brand vliegen. Het pad van de meteoor wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij. Online bericht: http://nieuws.weeronline.nl/8-12-2016-dinsdagavond-vallende-sterren-geminiden