Het beeld zal voor de hoofdingang van het ziekenhuis worden geplaatst.
Het beeld zal voor de hoofdingang van het ziekenhuis worden geplaatst. Foto: Adri van der Laan

Onthulling 'verbeelding' Paulina van Weel

DIRKSLAND – Met een groots vuurwerk in september waren de festiviteiten rond 600 jaar Dirksland al symbolisch en feestelijk afgerond. Maar, zo viel ook toen al te beluisteren, er stond nog een toegift op het programma. Dat is de onthulling van een beeld van Paulina van Weel voor de hoofdingang van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Die gebeurtenis vindt plaats op 22 december.

Door Kees van Rixoort

Het idee om Dirksland te verrijken met een beeld is van de dorpsraad. Voorzitter Jan Leenders: "We wilden in het kader van 600 jaar Dirksland ook iets blijvends, iets 'monumentaals' ter herinnering. Je hoort wel eens over een bijzondere boom met een hek eromheen, of een bank met inscriptie, maar wij waren op zoek naar een beter idee."

Dat vond de dorpsraad toen het besef doordrong wat een belangrijke rol Paulina van Weel voor het dorp – en voor het eiland – heeft gespeeld. "Zij heeft het ziekenhuis mogelijk gemaakt. Het ziekenhuis heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke voorziening voor de streek en is een van de grootste werkgevers op het eiland. Een enorme opsteker voor de economie en de gezondheidszorg in Dirksland en op Goeree-Overflakkee", aldus Leenders.

Er was al een laan in Dirksland naar haar vernoemd en in het ziekenhuis hangt een foto van de stichtster, maar verder is er niets dat aan Paulina van Weel herinnert. Daar komt nu dus verandering in. De eilandelijke kunstenaar Joep Luyckx heeft een beeld van Paulina gemaakt. Het is van brons en is 1 meter 20 hoog. "Het beeld heeft niet de uiterlijke kenmerken van Paulina. Het is geen beeltenis, maar een 'verbeelding'", aldus de voorzitter van de dorpsraad, die eraan toevoegt dat het beeld zorg uitstraalt.

Het beeld wordt betaald door de dorpsraad en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, dat direct geïnteresseerd was toen de dorpsraad met het idee op de stoep stond. De onthulling op 22 december wordt verricht door burgemeester Ada Grootenboer. Tijdens de feestelijke bijeenkomst, die om 9.00 uur begint, zullen Jos Toes, namens de dorpsraad, en Joep Luyckx het woord voeren. Ook zal er een gedicht klinken. In de centrale hal van het ziekenhuis zijn die dag beelden te zien over het creatieve proces dat voorafging aan de totstandkoming van het uiteindelijke beeld. Verder is er koek (Paulinakoek) en zopie. Zo vlak voor de feestdagen zal een reeks kerstbomen de sfeer nog verder verhogen.

Na de onthulling op 22 december is de viering van 600 jaar Dirksland dan echt voorbij. Het einde van een memorabel jaar, waarin het dorp op verschillende manieren stilstond bij het feit dat het zeshonderd jaar geleden werd gesticht in een kersverse polder.