Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en lees

Met heil bezocht

'Met heil bezocht', herinneringen aan dr. C. Steenblok en Gods volk in Poortvliet, door J. Mastenbroek. Uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nummer 9.789033.124.990. De prijs is € 19.50.

In zijn woord vooraf schrijft dhr. Mastenbroek dat hij de gedachte al enkele jaren bij zich droeg om iets te publiceren uit het leven van Gods volk in Poortvliet. Na gesprekken met ouderling M.C. van der Slikke en vele anderen is dit boek ontstaan. Maar ook uit andere bronnen heeft de auteur geput. Mastenbroek realiseert zich ook dat hij lang stilgestaan heeft bij de periode waarin ds. C. Steenblok predikant van de Gereformeerde Kerk te Lopik is geweest. Waarom dan toch zo uitvoerig? Omdat de gang van ds. Steenblok van Lopik liep naar Poortvliet. De schrijver voelt zelf ook aan dat hij veel tijd besteed heeft aan het verblijf van Steenblok in Lopik, toch wil hij dit vermelden om recht te doen door het weergeven van de feiten. Het moet duidelijk worden dat ds. Steenblok het niet meer uit kon houden in de Gereformeerde kerken. Dus geen biografie over Steenblok. De periode na zijn vertrek is slechts in korte trekken vermeld, want dit tijdvak valt buiten het bestek van dit boek. De opzet van dit boek is niet om te eindigen in de mens maar om de nadruk te leggen op het vrije en soevereine werk des Heere. Bij al het waardevolle en soms jaloersmakende uit de gesprekken en overleveringen, is de schrijver er niet geheel aan ontkomen, dat soms de mens er tussen zit. Trouwens dat werd door een van de geïnterviewde ook zelf aangegeven: 'Een maens bedoel duzend keer z'n eige' (mevrouw Hage op blz. 181).

De indeling van dit boek is als volgt samengesteld: van oude tijden af, Kruisgezanten en Bakkerianen, een spotter werd gegrepen en de Rijke werd de armste, uit het leven van Cornelia Bergers en tot een trommelslag gesteld. Dan volgen vijf hoofdstukken over dr. Steenblok in Lopik. Daarna uit het leven van Stientje Geuze, Jan Marinus Uijl, Jozina Pieternella Heijboek-Vos, een halve eeuw in het ambt en 'ik ga nooit mee naar dat kleine kerkje. Het geheel wordt afgesloten met een uitvoerige literatuuropgave en halverwege zijn een aantal unieke foto's opgenomen, die wel niet direct met de inhoud van het boek te maken hebben, maar het zou jammer zijn als zij niet gepubliceerd zouden worden.

In dit boek wordt melding gemaakt van de wonderwerken Gods in het verleden, ook in Poortvliet.

Het is verleidelijk om uit de verhalen veel te citeren, maar dat is het gevaar groot dat het uit zijn verband wordt gehaald. Wilt u meer lezen over de wonderen van de Allerhoogste in Poortvliet en omstreken, dan moet u het zelf aan schaffen. Het is de moeite waard, zeker voor hen, die op de een of andere manier verbonden zijn met Poortvliet, maar ook ver daar buiten. Om toch een kleine indruk te geven, wil u een klein gedeelte uit het leven van Jan Marinus Uijl citeren (blz. 158):

… Als aan Jan gevraagd werd om naar een gezelschap te gaan, zei hij: 'Ja, maar als ze over dominees beginnen, stap ik meteen op, want daar houd ik niet van!' Ook kwam er bij hem wel gezelschap aan huis. Jan vroeg aan een man of hij een gebed wilde doen aan het einde van het samenzijn. Die man probeerde het en vroeg aan de Heere om één druppeltje bloed. Toen hij amen zei, wilde hij weggaan. 'Blijf nog even tot de anderen weg zijn', vroeg Jan. Toen dat gebeurde, zei hij: 'Zal je dat nooit meer doen? Ik heb je horen vragen om één druppeltje bloed. Maar die speer moest in Zijn zijde, het bloed moest vloeien. Anders zou de Kerk aan de besnijdenis van Jezus al genoeg hebben!'…

J. Mastenbroek eindigt zijn woord vooraf met de volgende woorden: moge de lezer met heilige jaloersheid vervuld worden bij het lezen van de handelingen Gods met Zijn gunstvolk op aarde. Dan is de aan dit boek bestede tijd niet vergeefs geweest. Daar sluit ik me graag bij aan: God alleen de eer en… de zondaar de zaligheid.


Schatten van het Koninkrijk

'Schatten van het Koninkrijk', 52 meditaties over de gelijkenissen, door ds. J. Joppe, uitgegeven bij Den Hertog onder het ISBN nummer 9.789.033.127.878. De prijs is € 17,50.

Naast de vele dagboeken is dit toch weer een unieke uitgave, want in 52 meditaties gaat ds. Joppe in op de gelijkenissen van de Heere Jezus. Ze lenen zich uitstekend voor het wekelijks lezen, zowel persoonlijk als in het gezin, maar ook bij een weekopening en – sluiting. Ds. J. Joppe is predikant in de Hersteld Hervormde Gemeente te Oud-Beijerland.

De Heere Jezus heeft een derde van Zijn Woorden uitgesproken in de vorm van gelijkenissen. Een bekende onderwijsvorm in die dagen, ook bij de Rabbijnen. De Heere Jezus sloot daar bij aan. Voorbeelden uit het dagelijks leven helpen ons nog steeds om zaken uit Gods Woord beter te begrijpen en te onthouden. De schrijver vindt dat dit in iedere preek aan de orde moet komen. Al is het duidelijk dat de verlichting van de Heilige Geest onmisbaar is.

Ds. Joppe heeft in verschillende plaatse over gelijkenissen gepreekt. Dit boek is een samenvatting van deze prekenserie en is aangevuld met gelijkenissen, die niet aan de orde kwamen. Het uitleggen van gelijkenissen is niet eenvoudig. Een enkele keer legt de Heere Jezus Zelf de gelijkenissen uit, maar meestal heeft ds. Joppe biddend gezocht naar de betekenis van de andere gelijkenissen. Hij ontdekte het gevaar bij de uitleg, dat allerlei details vergeestelijkt gaan worden en de kernboodschap nauwelijks aan de orde komt.

Ik besluit met zijn laatste zin uit het Woord vooraf:

'Het is mijn gebed dat de meditaties in deze bundel voor jong en oud tot een rijke zegen mogen zijn en dat de Parel van grote waarde (nog meer) mag gaan schitteren in ons van nature donkere zondaars bestaan'. Ik wens dit boek in veler handen. Het is een goudmijn, die vraagt om gedolven te worden.

Heel hartelijk aanbevolen.

Afbeelding