De voorlichtingsbijeenkomst werd druk bezocht.
De voorlichtingsbijeenkomst werd druk bezocht. Foto: Jaap Ruizeveld

Zoeken naar kansen

Vervolg van de voorpagina

Die een kans verdient en aan onduidelijkheid en tekortkomingen uit het verleden een eind kan maken. Het lukt alleen als een ieder daar, vanuit de eigen omstandigheid, positief de schouders onder wil zetten.

Verstandhouding

Alles kan worden uitvergroot om in het proces tekortkomingen aan te stippen. Signaleren is een goed recht, maar insinueren in een zogenaamd persbericht dat: "de lokale overheid eigen wetten lijkt te maken en blijkbaar geen termijnen en vormen in acht behoeft te nemen", draagt niet bij aan een goede verstandhouding. Waarom die insteek kiezen? Ja, de gemeente heeft bij de verzending van uitnodigingsbrieven voor de info-bijeenkomst een onjuiste namenlijst gebruikt. Dat is vervelend. Had niet mogen gebeuren. Reden voor wethouder Markwat om bij zijn welkomstwoord direct al zijn excuses aan te bieden voor die omissie. Met hand- en spandienst was het euvel overigens ingevuld.

Minnelijk traject

De portefeuillehouder schetste de sporen die nu worden ingezet. Het Plan van Aanpak en de route naar de herziening van het bestemmingsplan. Daarnaast de te nemen bestuursrechtelijke stappen. Maar eerst de al genoemde gesprekken door de onafhankelijke organisatie Magrid (voormalige medewerker DLG mevrouw Bianca de Vlieger). Het levert inbreng voor een startnotitie die opgemaakt wordt in het eerste kwartaal van 2017 en vervolgens aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. Naast de herziening van het bestemmingsplan wordt ingezet op aanpak van alle illegale activiteiten (bewoning en bouwwerken) op het Fort Prins Frederik. Maar de gemeente zal pas definitieve besluiten nemen omtrent handhaving als zij overtreders eerst de kans heeft geboden om via een minnelijk traject de overtredingen ongedaan te maken. Op dit moment is dat niet aan de orde, benadrukte Markwat. Het gaat nu om het inventariserend communicatietraject waarin betrokkenen hun wensen kunnen kenbaar maken.

Maatwerk

Er dient nu maatwerk geleverd te worden. Bureau Magrid legt weer de vragen voor. Wil men het object verkopen? Is er bereidheid om op het fort naar een andere plek te verhuizen?. Wil men blijven zitten maar wel investeren? Of wil men blijven zitten en niet investeren?. Na afloop van de bijeenkomst kon men zich melden voor nader contact. Voor sommigen is een update op al eerder verstrekte gegevens voldoende. Anderen willen misschien standpunten aanpassen. Het zal blijken.

Uit de zaal werden veel vragen op de wethouder afgevuurd. Wat zijn de kansen voor het inhoud geven aan een toekomstig toeristisch-recreatieve functie voor het fort? De gemeente staat daar positief tegenover als het past in de uitgekristalliseerde mogelijkheden. Zeker ter versterking van deze activiteiten in het oostelijk deel van het eiland. Aandacht voor de brandveiligheid. Waarom deed de gemeente een veilingbod? Kritiek omdat er onduidelijkheid bleef bestaan rond het aantal personen dat een PGB (beschikking) zou hebben gekregen. Kan de gemeente een informatierol vervullen bij notariƫle handelingen koop-verkoop als het gaat om te duiden welke stappen er op het fort worden gezet? Bezorgdheid over de toekomst. Het kwam allemaal langs. Merendeels objectief. Vragen "Waar bemoeit de gemeente zich mee? en opmerkingen als "U meet met twee maten en u luistert niet" alsmede persoonlijke grieven, waren duidelijk andere signalen in deze bijeenkomst. Burgemeester Grootenboer en vertegenwoordigers van nagenoeg alle raadsfracties waren present om kennis te nemen van hetgeen er leefde onder de bezoekers.