"Een ongelooflijk succes..."

Vervolg van de voorpagina

"Daar mag van de zijde van de ondernemers wel wat tegenover staan. Je móet in beweging komen", aldus Visser, die ook wijst op de link tussen het winkel- en horecagebied en de cultuurhistorische locaties in Middelharnis en Sommelsdijk.

Voorwaarden

Maar een BIZ heb je niet zomaar gerealiseerd. Een voorwaarde is dat minimaal de helft plus één van de ondernemers een stem uitgebracht moet hebben. Dan volgt vereiste nummer twee: ten minste twee derde moet voor de BIZ stemmen. En ten slotte geldt de eis dat de opgetelde WOZ-waarde van de voorstemmers groter is dan de WOZ-waarde van de tegenstemmers.
Het was spannend of de uitslag van de stemming in Middelharnis aan deze vereisten zou voldoen. Een draagvlakmeting eerder dit jaar wees namelijk uit dat 50 procent voor was, 10 procent tegen en 40 procent het nog niet wist. Die percentages zijn drastisch veranderd in de uiteindelijke stemming. Van de 165 verspreide stembiljetten zijn er 126 geretourneerd (76 procent). 126 stemmers (eveneens 76 procent) zijn voor, 29 (23 procent) tegen; er is één ongeldige stem uitgebracht. De WOZ-waarde van de voorstemmers is groter dan die van de tegenstemmers. Daarmee is aan alle voorwaarden voldaan en is het centrum van Middelharnis per 1 januari 2017 een BIZ.

Ambassadeurs

Dinsdagavond werd de uitslag van de stemming gevierd in 't Majoortje, waar drie weken eerder ook de stemming van start ging. Er waren felicitaties, omhoog gestoken duimen en applaus voor het tijdelijke bestuur van Stichting City Center Goeree-Overflakkee en de 'ambassadeurs', die het nut van de BIZ de afgelopen tijd uitlegde in persoonlijke gesprekken met de ondernemers. Peter Visser sprak over "een belangrijke dag voor de ondernemers en voor het centrum van Middelharnis" en "een ongelooflijk succes en een geweldig draagvlak door bijna honderd voorstemmers".
Wat nu volgt is onder meer het samenstellen van een zevenkoppig bestuur en het afstemmen met de Stichting Hart van Goeree van de activiteiten in 2017. De Ondernemersvereniging Middelharnis zal de taken en contracten overdragen aan de nieuwe stichting. De eerste financiële bijdrage komt in mei, na het innen van de belastingen, maar de stichting kan wel in maart een voorschot tegemoet zien.