Echt winterweer nog steeds niet in zicht

Het leek warempel even op winter afgelopen dinsdag- en woensdagochtend met op de meeste plaatsen flink berijpte velden. De meeste kou is op dit moment alweer uit de lucht en we zijn overgeschakeld op een aanmerkelijk zachter plaatje. Op donderdag werd het alweer 10-11 graden in het zuidwesten van het land.
Op de weerkaarten is het vlees noch vis de komen de pakweg tien dagen. Het daarbijbehorende weerbeeld oogt navenant kunnen we stellen. In grote lijnen zal ons weerplaatje gedomineerd worden door hoge- drukgebieden. Actieve depressies vanaf de oceanische kant komen er eigenlijk nauwelijks aan te pas.
Het accent van de genoemde hogedrukgebieden ligt voornamelijk boven Engeland met wat uitstraling soms naar Schotland of naar Scandinavië. Noord-Europa loopt steeds vol winterkou, maar door de positie van het hogedrukgebied stroomt de koudste lucht telkens net ten oosten van Nederland zuidwaarts. Dit is bijvoorbeeld de situatie rond Sinterklaas op 5-6 december aanstaande. Zacht wordt het daarmee niet op termijn en Nederland blijft eigenlijk steeds in het overgangsgebied liggen tussen de vochtige milde lucht boven zee enerzijds en de koudere continentale kou die ons dus voornamelijk niet zal bereiken.
Tot en met vrijdagmiddag is het veelal nog somber buitenshuis. Pas in het weekend lijkt de zon er wat meer bij te komen en dan vooral later het weekend. Na zondag volgen er ook nog twee dagen met vrij veel zon.
In aanvang hebben we dus even die milde temperaturen tot in de dubbele cijfers. In het weekend koelt het wat meer af terwijl het in de aanloop naar Sinterklaas wederom verder kan afkoelen met nachtvorst.
Op wat langere termijn lijkt een zachte zuidwestcirculatie inclusief veel wind niet bepaald aan de orde. Mochten die hogedrukgebieden in de buurt blijven, zou het nog 'fris' kunnen blijven boven op de Eilanden zonder dat er nu echt sprake zal zijn van serieus winterweer met overdag serieuze 'duurvorst'.
De situatie aanvang nieuwe week doet een beetje denken aan die van eind november en begin december 1989. Een hardnekkig hogedrukgebied (toen richting Polen) gaf bijna een week lang rustig, overwegend helder vriezend weer af. Op beschutte plaatsen, vooral buiten de bebouwde kom, lag tot wel een centimeter dik 'ruige rijp' die zich onder andere afzette op het gras, takken en twijgen. Een fraai gezicht altijd. De allerlaatste weerkaarten geven een beduidend zachter weerplaatje aan richting 10 december. Geen winter!

DOOR WEERMAN MARC PUTTO