Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Europees Parlementslid op bezoek bij CBS De Hoeksteen

OOLTGENSPLAAT – Het werd maandagmiddag een bijzondere les voor groep 8 van CBS De Hoeksteen. Peter van Dalen, Europarlementariër voor de ChristenUnie/SGP, bracht een bezoek aan de school.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Voordat het bezoek van Peter van Dalen begon, was er natuurlijk een grondige voorbereiding. De leerlingen van groep 8 zorgden er samen met meester Jan Willem voor dat er een aantal goede vragen werden voorbereid. Want het bezoek van Peter van Dalen aan de klas was vooral bedoeld om de kinderen wegwijs te maken in het Europese politieke landschap.
Het werd Van Dalen niet zo moeilijk gemaakt, want de leerlingen waren niet nieuwsgierig naar de Brexit of naar het Oekraïne referendum. Ook niet naar het vluchtelingenvraagstuk of economische problemen van een aantal Eurolanden.

Na een kort voorstelmoment van Peter van Dalen en zijn twee fractiemedewerkers brandden de vragen los. Zo was er een leerlinge wat bezorgd of men in het Europese Parlement wel iets kon eten. Diezelfde bezorgdheid klonk door bij het informeren naar de werktijden van het parlementslid en of zijn kosten wel werden vergoed.

Natuurlijk werd Van Dalen gevraagd of hij zijn werk leuk vindt. Gelukkig kon hij antwoorden dat hij het 'super' vindt, en dan vooral omdat er in Brussel wetgeving wordt gemaakt. Het mooist vindt hij dat dit door samenwerking kan met andere fracties uit verschillende landen.

Voor zijn bezoek aan de school in Ooltgensplaat was hij op werkbezoek geweest in Bruinisse, waar natuurlijk de visserij centraal stond. Peter van Dalen is lid van de Visserijcommissie van het Europarlement. Natuurlijk werd of hij wel eens een vis had gevangen en welke vis hij lekker vindt.

Tussen de vragen door legde Van Dalen uit dat hij drie kantoren heeft, één in Amersfoort van waaruit hij contacten met mensen en organisaties in Nederland onderhoudt. Verder een kantoor in Brussel en in Straatsburg, de twee vergaderplaatsen van het Europese Parlement. Van Dalen is één van de 26 Nederlandse parlementsleden. Het voltallige parlement bestaat uit 751 Europarlementariërs. Verder vertelde hij over zijn werkbezoeken in Pakistan (niet zonder gevaar) en in Egypte. In verschillende landen probeert hij in contact te komen met vervolgde christenen. Als Europarlementariër en als christen probeert hij dan iets voor deze mensen te betekenen.

Na een korte quiz en het uitdelen van wat gadgets zette Van Dalen de reis weer voort. Het was voor hem een geslaagde middag geworden en ook de kinderen hadden ervan genoten en natuurlijk wilden ze allemaal graag een handtekening van Peter van Dalen. Maar hij vertrok niet voordat hij de kinderen had uitgenodigd om eens een keer op bezoek te komen in Brussel.

Afbeelding