De procesplaat aangevend de te volgen ontwikkelingslijnen.
De procesplaat aangevend de te volgen ontwikkelingslijnen. Foto: Adri van der Laan

'Een ieder moet zich welkom weten bij onze gemeente Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hij houdt van bouwen en ontwikkelen. Van klussen klaren. Inhoud geven aan interactie tussen gemeente en inwoners, bedrijven en instellingen. Hij wil transparant zijn in handelen. Een ambtelijke organisatie neerzetten die zich richt op de samenleving. Het 'luisteren naar' ziet als een vaardigheid die verder ontwikkeld moet worden. Die klachten niet oppakt als bedreigingen maar juist als kansen om zaken beter te kunnen maken. Die, samen met partners in de directie en de medewerkers in de organisatie, de route naar cultuurverandering vorm wil geven. Wim van Esch, sinds 1 september gemeentesecretaris / algemeen directeur bij de gemeente Goeree-Overflakkee, wil dat graag uitleggen. Zijn presentatie in de recente informatiebijeenkomst van de gemeenteraad kreeg een warm onthaal.

Door Jaap Ruizeveld

In het persbericht dat het college van b. en w. deze zomer uitbracht stond: "Na een uitgebreide selectieprocedure bleek Van Esch de juiste kandidaat te zijn voor de directiefunctie. Hij dient het vervolgtraject van de gemeentelijke organisatieontwikkeling te leiden". Nu - rond de in bestuurlijke - en ambtelijke kringen zo gebruikelijke term van "de eerste honderd kalenderdagen" – ontmoet ik hem voor een interview in het gemeentehuis in Middelharnis. Een man die uitstraalt dat hij het in zijn functie naar zijn zin heeft. Die zorgvuldig zijn woorden kiest. Anderzijds humor niet uit het oog verliest getuige zijn opmerkingen bij de raadspresentatie: "Fijn dat ik nu ook eens iets mag vertellen".

Samen optrekken

Wim woont samen met zijn vrouw in Rotterdam. Hij is vader van vier kinderen en trotse opa van - op dit moment nog - vijf kleinkinderen. Veel van de typisch Rotterdamse uitspraken zouden op zijn ambities en werklust van toepassing kunnen zijn. Laat uw verslaggever het hier houden op: 'Geen woorden maar daden'. Tonen waar je voor staat. Wat van je verwacht mag worden. Wim van Esch is geen solist. Juist een inspirerende verbinder. Hij wil samen optrekken. "Het is een inspannende klus. Onze organisatie telt bijna 400 medewerkers. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Ik mag leiding geven aan het proces, richting geven"

Inzet

De gemeentesecretaris kwam vanuit de Veiligheidsregio Haaglanden. Hij was daar directeur bedrijfsvoering. Deed geruime tijd zelfstandig interim werk. Functioneerde bij de politie en was 9 jaar directeur bij de gemeente Vlaardingen. "Ik ken het publieke domein wel een beetje", zegt hij bescheiden. Op de vacature bij de gemeente Goeree-Overflakkee werd hij vanuit zijn netwerk attent gemaakt. Hij solliciteerde en werd benoemd. Wim wil - zoals hij het noemt - nog enkele jaren keihard werken. Knallen. Aan de mogelijkheid om eerder uit te kunnen treden wil hij niet denken. " Ik hoefde ook niet weg in Den Haag, maar ben iemand die zo om de vijf jaar vindt dat je van baan moet veranderen als je als manager/leidinggevende je opdracht hebt geklaard. Je kan in zo'n tijdsbestek je volledig inzetten en je beste krachten blijven geven". Toen kwam de vacature. Hij koos duidelijk voor Goeree-Overflakkee.

Ambities

"Ja, een boeiende en aantrekkelijke uitdaging. Passend in mijn oriëntatiegebied. Goed aan te rijden vanuit Rotterdam. Belangrijker dan deze componenten vond en vind ik de inhoudelijke ambities van het college. Daar wil ik graag een bijdrage aanleveren. Komend - zoals men dat hier noemt - als een overkanter, al geldt dat dan voor mij zelfs over twee waterwegen heen. Hier wordt lef getoond. Daar houd ik van. Te mogen werken met een relatief jonge organisatie die in korte tijd al indrukwekkend is geformeerd. Nu - met elkaar -verder bouwen en ontwikkelen. Accenten aanbrengen die passen in de huidige cultuur, in een veranderende tijd en samenleving.

Ruimte geven

Dat vereist gerichte inzet. Wij moeten vanuit het gemeentehuis uit onze stoel komen. Partners opzoeken. In onze dienstverlening de inwoners centraal stellen. Niet wat wij vinden is alleen belangrijk. Iedere werknemer moet kunnen aangeven wat zijn of haar werk toevoegt aan onze dienstverlening naar de samenleving. Er moet een link zijn. Niet bevoogdend optreden. Ruimte durven geven aan onze partners. Er zijn uiteraard regels maar kijk naar mogelijkheden voor dereguleren. Luisteren in plaats van praten over. Dat is een omslag. Go en growing heb ik het genoemd. Koesteren de dingen die wij goed doen. Vanuit die basis de nieuwe insteek kiezen. Daarin groeien. Dat alles voor onze inwoners. Samenwerken vanuit een krachtenveld. Met ambities gemeenschappelijk bezig zijn voor ons eiland. Waar het fijn is te wonen, te kunnen werken en te kunnen genieten van recreatieve mogelijkheden. Ja, wij hebben als gemeente een regisseursfunctie maar er zijn nog veel stappen te zetten in het proces van verbetering. Ik noem bijvoorbeeld het betrekken van bewoners bij onderwerpen. Bij veiligheid in hun wijken, het functioneren van Dorpsraden. Wij moeten uitstralen dat wij een organisatie opbouwen die door houding en gedrag die open visie naar de samenleving ook inhoud geeft. College en gemeenteraad nemen bij dit alles - in hun support - belangrijke posities in".

Waarmaken

"Je moet het waarmaken. Zeker. Laten zien dat je met een serieus proces bezig bent. Maar met die veranderende houding, het tonen van lef, durf en leiderschap, de blik naar buiten, zal motivatie en arbeidsvreugde toenemen. Dat zal intern leiden naar een dalend ziekteverzuim en extern tot zichtbare activiteit. Voeg daar direct bij een goede klachtbehandeling en een verruimende dienstverlening. Zo hopen wij binnenkort te starten met het invullen van de functie van een gastheer / gastvrouw. Medewerkers die in de hal van het gemeentehuis bezoekers assisteren, wegwijs maken en begeleiden. Dat verkort wachttijden, toont klantvriendelijkheid en ondersteunt de serviceverlening. Een ieder moet zich verzekerd weten welkom te zijn bij onze gemeente", zegt Van Esch.

Wim van Esch. Foto: Wim van Vossen Fotografie