Milieueffecten windpark Haringvliet goed in beeld

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor het windpark Haringvliet in Middelharnis beoordeeld. De Commissie vindt dat de milieueffecten van het windpark goed in beeld zijn. Zij adviseert om het 3D-model, dat de landschappelijke effecten van het windpark goed laat zien, openbaar te maken voor bestuurders en omwonenden.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

Het plan

De gemeente Goeree-Overflakkee wil het windpark Haringvliet GO zuid van Nuon op Goeree-Overflakkee mogelijk maken. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast en zijn er omgevingsvergunningen nodig. Voordat de gemeente besluit zijn de milieugevolgen van het windpark onderzocht in een milieueffectrapport.

De gemeenteraad heeft de Commissie gevraagd het rapport te toetsen.

Het advies

Het rapport beschrijft enkele alternatieve opstellingen voor de Nuon-turbines in wind- park Haringvliet en vergelijkt de milieueffecten daarvan. Uit het rapport blijkt bijvoorbeeld dat de aantallen slachtoffers onder vogels en vleermuizen van alle alternatieven laag zijn. De oorzaak hiervan is de landinwaartse ligging van de Nuon-turbines, verwij- derd van de trekroutes van vogels en vleermuizen langs de Haringvlietoever.

De gevolgen van het windpark op het landschap zijn onderzocht in een 3D-model. Dit model biedt de mogelijkheid om op ieder willekeurig punt de gevolgen van het windpark op het landschap te bekijken. Alhoewel het model gebruikt is bij het opstellen van het rapport, is het niet vrij beschikbaar. De Commissie adviseert daarom voorafgaand aan de besluitvorming nog visualisaties openbaar te maken op basis van dit model. Hiermee kunnen bestuurders, omwonenden en andere geïnteresseerden een goed beeld krijgen van de invloed op het landschap die het toekomstige park heeft.