In Eilanden-Nieuws van 25 november 2016 stond een stukje over de aanstaande jaarwisseling. Robert van Papenveld stelde vragen aan het college over de schade in voorgaande jaren. Gevraagd werd of er niet wat aan gedaan zou kunnen worden om dit soort wantoestanden te voorkomen.

Met de jaarwisseling hebben velen de merkwaardige gewoonte om vuurwerk af te steken. Vooral onder jongeren is dit een belangrijke zaak. Echter ook ouderen doen hier soms volop aan mee. Eigenlijk is het maar een dwaze vertoning. Midden in de nacht gaan we naar buiten om kennelijk met veel herrie en vuur het nieuwe jaar te beginnen. Een gewoonte waar eigenlijk weinig goede woorden voor zijn.

Wat is er eigenlijk op dergelijk gedrag rond de jaarwisseling tegen. Er zijn heel wat zaken die pleiten voor een duidelijk verandering op dit punt. Misschien dat de politiek nog wat krachtiger zou kunnen optreden. In sommige grote steden gaan meer en meer stemmen op om al dat vuurwerk gewoon te verbieden. Daar zijn goede gronden voor.

In de eerste plaats is het een zinloze verspilling van geld. Vele miljoenen euro's worden eraan besteed. Jaarlijks schijnen de bedragen die hier omgaan nog toe te nemen ook. Soms zijn er mensen die voor honderden euro's vuurwerk aanschaffen. Soms denk je dat sommigen niet helemaal in orde zijn. Er zijn betere bestemmingen te verzinnen voor ons geld.

In de tweede plaats is al dat vuurwerk een grote aantasting van het milieu. Op allerlei manieren zijn we vandaag de dag druk met de aantasting van de leefomgeving. Klimaatverandering is een belangrijk thema. Door nu eens geen vuurwerk af te steken kunnen we een piepkleine bijdrage aan het behoud van ons milieu geven. Het is maar weinig, maar alle beetje helpen om bijvoorbeeld de zeespiegel niet verder te laten stijgen.

In de derde plaats kan ook gewezen worden op het leed voor dieren. Huisdieren worden soms helemaal dol van al de herrie. Sommigen moeten hun huisdier naar andere plaatsen brengen omdat het beest dol wordt van het harde geluid. Een dier heeft inderdaad geen ziel te verliezen, maar enige zorg voor dieren is ook weer niet verboden. Een rustige oude jaar zal voor veel dieren veel uitmaken.

Bovenstaand heb ik zo wat dingen genoemd om maar niet met de gekte rond oud en nieuw mee te doen. Mogelijk zal iemand opmerken dat ik geen Bijbelse argumenten heb gebruikt. Dat klopt en dat heb ik niet gedaan omdat die er niet zijn, maar omdat mensen, wie ze ook zijn, hoop ik nog begrijpen dat we aan slechte dingen gewoon niet mee moeten doen. Daar zijn goede algemene argumenten voor. Laten politici hun verantwoordelijkheid eens gewoon nemen en er voor gaan om anno 2016/2017 van die jaarlijkse gekte af te komen. Het is de hoogste tijd.

DS. W. VISSCHER