Advent, verwachting, uitzien, wat zal er komen…?

U kan er niet omheen, op allerlei wijze wordt het u klemmend duidelijk gemaakt, sinterklaas met gekleurde of grauwe pieten gaat weer over de daken, de kinderen zien verwachtingsvol uit naar alles wat hij mee brengt. Straks is hij met zijn knechten amper van het dak af, of de kerstman die het paard ingewisseld heeft voor het hert met de arrenslee doet zijn intrede. Geen winkel is zonder tinkelende belletjesmuziek, en de ballen en pieken voor de kerstboom liggen hoog opgetast, de pakketten met kaarsen versperren de gangpaden. Als u het nog niet wist, de kerstdagen komen in zicht. Geschenken rond sinterklaas, lekker eten met de kerst, vuurwerk pakketten rond oud en nieuw, en met de rook en de laatste knallen hebben we het weer gehad. De rest is voor de straatreiniging en de vuilnis ophaaldienst. De portemonnee is bijna leeg, en het hart heeft geen blijvende vulling aan dit alles over gehouden. We hebben er zo naar uit gezien en wat heeft het gebracht? Was dat nu ons advent, onze verwachting? En hoeveel jaar gaat dit al zo door? En moet dit dan zo blijven? Ja zegt u, maar is er dan iets anders, is er dan een werkelijkheid om te verwachten? Is er dan een verwachting die waarheid bevat, waar je niet bedrogen mee uitkomt?

Dan moet u als eerste niet luisteren naar wat mensen er van hebben gemaakt, of u willen doen geloven dat wat zijzelf voorstaan de waarheid is. Pas daar mee op. Er zijn zoveel monden die beweren dat de waarheid bij hen te vinden is. Daar zijn de vele godsdienstige boeken van de Hindoe's, Boeddha met zijn waarheid, de Moslims met hun koran en Mohammed, daarbij nog zo veel anderen die geloven wat overgeleverd is door de geslachten heen. Maar wat is waarheid?

Waarheid is dat wat honderden jaren van te voren wordt aangekondigd, door verschillende monden in woorden en geschriften. En let op, dit is waarheid, als het komt zoals het geschreven staat, en zoals het geschreven stond zo is het in werkelijkheid gebeurd. Als u dat opmerkt dan weet u dit is waarheid. Bent u het daar mee eens? Dan is er een adventsboodschap die verwachting geeft. Jezus eigen mond heeft het gezegd: Ik heb het u van te voren gezegd, dat als u het ziet gebeuren zoals Ik het u gezegd heb, zo weet u dat Ik de waarheid gesproken heb. Luister maar: een volk dat in duisternis wandelt zal een groot licht zien. Bethlehem in u zal een groot Koning geboren worden. Dit is 700 jaar voordat het heeft plaats gevonden uitgesproken, op schrift gesteld. Een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven en de heerschappij is op Zijn schouder. 700 jaar voordat Hij kwam geproclameerd, en het is geschied zoals beschreven, geworden zoals gezegd. En Zijn Naam is: Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst. Maar weet u wat ook van Hem gezegd is, ook 700 jaar eerder, dat Hij als een Lam ter slachting geleid zou worden, dat Hij door allen verworpen zou worden, dat niemand met Hem zou zijn. En dat is nu de diepe betekenis van Advent. Hij ging deze weg in onze plaats, Ik voor u heeft Jezus gezegd, anders zou u en jij de eeuwige dood moeten sterven.

Ik hebt u zo menigmaal bijeen willen brengen, dat is nu advent, verwachting, toekomst.

Zullen we dan daarom maar heel gewoon doen! Ons voorbereiden in deze adventsweken niet met wat de mensen er van gemaakt hebben, maar luisterend naar dat eeuwig blijvende Woord van God dat vanuit de beloften tot vervulling wordt gebracht. En dat absolute waarheid in zich draagt. Want zie ik verkondig u grote blijdschap die al den volken wezen zal, dat u heden geboren is, Christus de Heere in de stad van David. Niet alleen dat Hij gekomen is, maar nu is het nog advent voor de hele wereld: Want Hij komt, Hij komt om de aarde te richten, de wereld in gerechtigheid. Een goede en gezegende adventstijd.

DS. C. GIELEN, MIDDELHARNIS