Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Dagboeken voor verschillende leeftijden

Voor mij liggen drie dagboeken, bestemd voor diverse leeftijden: volwassenen, 12+ en vanaf 16 jaar. Ze zijn alle drie uitgegeven bij den Hertog. Twee paperbackuitgaven en een gebonden. Omdat de maand december zich in het bijzonder leent om bij bepaalde gelegenheden iets te geven of uit te delen, lijkt het me goed om begin december deze boeken te bespreken.

Verzamelde aren

'Verzamelde aren, Bijbels dagboek voor volwassenen onder redactie van ds. D. Heemskerk. De dagboekstukjes kenmerken zich door onderwijs, vermaning en vertroosting. Al is het misschien voor volwassenen geschreven, toch zullen ook jongeren zich er in kunnen vinden. In dit dagboek wordt rekening gehouden met de zondagen en kerkelijke feestdagen. Zowel onbekeerden als bekeerden worden vanuit de Schrift aangesproken. Diverse predikanten hebben hun medewerking aan dit keurig verzorgd boek verleend: D. Heemskerk, K. van Olst, IJ.R. Bijl, D. Zoet, A. de Groot, P. Verhaar, J.D. Heijkamp, B. Reinders, A.P. Muilwijk, W. Pieters, W. Roos en N. van der Want.

Het ISBN nummer is: 9.789.033.127.892 en het kost: € 13.50

In de inleiding gaat ds. Heemskerk in op de noodzaak van dagelijks voedsel voor het lichaam, maar dan mag dagelijks onderwijs voor ons geestelijk leven zeker niet ontbreken. De Dordtse vaderen hebben Gods Woord altijd gezien als een zaad der wedergeboorte, zowel in het beginnende leven als bij de verdere voortgang. Vanuit het Woord roept de Heere ons welmenend en indringend tot bekering. En ook als we door Gods genade en Zijn opzoekende trouw deel mogen hebben aan dit genadeleven, dan voelen we juist temeer de noodzaak van gedurig onderwijs.

De bedoeling van een dagboek is om ons elke keer weer te wijzen op de noodzakelijkheid van de nieuwe geboorte en dat niet alleen, maar ook een opwas is nodig in de kennis en de genade van de Heere Jezus Christus. Bij de vele dagboeken zal deze uitgave zeker zijn weg vinden. Achterin is een tekstregister opgenomen. Bijzonder praktisch als u een bepaalde tekst zoekt. Van harte aanbevolen.

Beloofd!

'Beloofd!' is een dagboek over de geslachtslijn van de Heere Jezus, bijzonder geschreven voor onze jeugd van 12+, onder het ISBN nummer 9.789.033.128.004 en de prijs is € 16,50.

In het dagelijks leven vragen ze je wel eens: van wie ben jij er een? Waarom die vraag? Anderen willen wij eens iets weten over jouw vader, je moeder of je opa en oma. Dat lukt meestal nog wel, maar iets vertellen over de opa van je opa of de oma van je oma, dat wordt moeilijker. Die heb jij meestal niet gekend. Wellicht weet je wel iets van horen zeggen, maar toch…

In Gods Woord staat een heel lang familieregister: vol met familieleden van de Heere Jezus. Niet altijd zo'n verheffende lijst, maar ze staan toch in het register van de Zoon van God. Dit dagboek neemt je mee naar het voorgeslacht van de Heere Jezus. Maar dat niet alleen, ook verschillende namen van de Heere Jezus worden genoemd en uitgelegd. Een heel jaar door.

De schrijvers hebben niet zomaar meegewerkt aan deze bundel, maar in de hoop dat jij verwonderd mag zijn of worden over de Heere Jezus en…dat je niet meer zonder Hem kunt leven en ook niet kunt sterven. Want Hij is alleen de Enige Troost in leven en sterven. Dit dagboek is samengesteld door Hendrik-Jan van Nieuw Amerongen en Jacoline Roon, jeugdwerkadviseurs van de HHJO (Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie).

Naast hen hebben de volgende auteurs hun medewerking gegeven: ds. J. Joppe, Annet van Steensel, Ds. J.R. van Vugt, Jeanet van Laar, Joke Meijer, ds. J.P. Stoel, ds. K.J. Kaptein, ds. W.J.C. van Blijderveen, Hanneke de Kat, Ds. M.W. Muilwijk, ds. A.A.F. van de Weg, Johan van Asselt, Eimert Haakmeester, ds. D.J. Diepenbroek, Alexander den Hartog, Ds. B.D. Bouman, Petra van den Bergh, Marleen van Aalst en ds. P.C. Hoek.

Alle personen uit het geslachtsregister komen aan de orde. In januari gaat ds. Joppe in op de namen uit de geloofsbelijdenis van Nicea. Hierin wordt heel mooi beleden Wie de Heere Jezus is. Als het over de Hem gaat wordt het als volgt beleden: 'Ik geloof in één Heere Jezus Christus.' Bij niemand anders is zaligheid te verwachten of te vinden. Zo staat het ook in Hand. 4:12: 'Er is ook onder de hemel geen andere naam, die onder de mensen gegeven is, door welke wij moeten zalig worden'. Als opdracht bij dit stukje (zoals trouwens bij iedere dag) staat: Zoek de geloofsbelijdenis van Nicéa achter in je Bijbel op en lees deze hardop!

Een waardevolle uitgave, die het waard is om te gebruiken en door genade je winst er mee te doen. Naast de Bijbel is dit een prima hulpmiddel om de Heere te leren kennen. Van harte aanbevolen.

En men noemt ZIJN NAAM

'En men noemt ZIJN NAAM...' is een dagboek over de namen van de Heere Jezus, geschreven door ds. D.W. Tuinier, predikant van de Gereformeerde Gemeente te Waarde. ISBN nummer 9.789.033.128.042 en kost € 16,50.

Elkaar van A tot Z kennen is voor ons mensen bijna onmogelijk. Dat geldt nog meer voor de Zoon van God. Hij zegt van Zichzelf dat Hij De Weg, De Waarheid en het Leven is. Hier heb je al drie namen van Hem. Ds. Tuinier heeft in de Schrift gezocht kwam tot een aantal namen van de Heere Jezus te beginnen bij de A en hij eindigt bij de Z. Nu is het niet het belangrijkste om al die Namen uit je hoofd te kennen, maar zoals de Heere Jezus het Zelf gezegd heeft in het Hogepriesterlijke gebed: 'En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige, waarachtige God, en Jezus Christus, Dien Gij gezonden hebt.' Dominee Tuinier legt niet alleen de namen van Christus uit, maar probeert die ook aan je hart te leggen. Van hem zijn al verschillende boeken verschenen en hij heeft van de Heere de gave ontvangen om het dichtbij jongeren (en ouderen) te leggen. Dit dagboek is in het bijzonder geschreven voor jongeren vanaf 16 jaar. Een paar namen wil ik in deze bespreking noemen: Adam, Broeder, Eniggeborene van de Vader, Put der Hoven, Steenrots, Zoon van Maria, Zoon van God, Zuivere Pijl en nog veel meer. Dit is maar een kleine selectie, hopelijk uitnodigend om het dagboek zelf te mogen hebben of als geschenk te ontvangen van je ouders. Het is een mooie uitgave geworden, niet alleen uiterlijk, maar vooral waardevol van inhoud. Want de inhoud is Jezus Christus en Dien gekruisigd en Hem te kennen is het eeuwige leven. Neem, lees en mediteer. En vergeet bij het lezen het gebed niet. Van harte aanbevolen.

DOOR B.S. VAN GRONINGEN

Afbeelding
Afbeelding