Veel belangstelling voor de informatiebijeenkomst oer het Fort.
Veel belangstelling voor de informatiebijeenkomst oer het Fort. Foto: Jaap Ruizeveld

Gemeente presenteert Plan van Aanpak voor Fort Prins Frederik Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT – Dinsdagavond werd in gebouw 't Centrum in Ooltgensplaat een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het al jaren slepende pijndossier Fort Prins Frederik. Een informatiebijeenkomst, onderdeel van een raadsopdracht, om met direct betrokkenen en belanghebbenden van gedachten te wisselen over het Plan van Aanpak. Toelichting te geven op de stappen die nu gezet zullen worden en in tijd te duiden welke route gevolgd wordt richting een - door de gemeenteraad uiteindelijk vast te stellen - nieuw bestemmingsplan. Gepland eind 2017. Opnieuw worden door bureau Magrid wensen geïnventariseerd voor zover zij afwijken van inbreng in een al eerder gehouden enquête. Een inventarisatie die ook (op 19 december) op de Fort-locatie concrete gestalte krijgt. Alles is er op gericht om vandaaruit hopelijk te komen tot een zo breed mogelijk gedragen oplossing en invulling van het conflict.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

De ambities zijn er om er met elkaar uit te komen. Dat vereist bereidheid van allen om een streep te durven trekken onder het verleden. Er is heel veel mis gegaan in de periode dat de voormalige gemeente Oostflakkee zich alleen in de marge - of in het geheel niet - met de ontwikkelingen op het Fort bezighield. Het heeft tot jarenlange tweespalt geleid. Een regelend bestemmingsplan bleef uit. Onrust groeide en het gaf allerlei niet gewenste praktijken. Nu ligt er een kans om duidelijkheid te scheppen. De gemeenteraad, als beslissend orgaan, dient straks ook stappen te durven zetten. Krachtig support te geven aan hun eigen oproep aan het college: "Ga met betrokkenen in gesprek en leg de uitkomsten in adviserende documenten aan ons voor ".

Veel hobbels

De route die nu is ingeslagen kent nog heel veel hobbels. Dat bleek uit de informatiebijeenkomst. Er is wantrouwen dat overwonnen moet worden. Sommigen kunnen het verleden niet loslaten. Juist nu kon men elkaar bevragen. Gebruik maken van de ruimte voor onderbouwde discussie. Respectloos, zelfs schaamteloos, op de man spelen - in dit geval de presenterende wethouder- was misschien voor enkele medestanders een hype, maar het vormde een dieptepunt in een communicatie die nu juist transparant wordt ingezet.

Lees verder op pagina 6

De ingang van Fort Prins Frederik. Foto: Wim van Vossen Fotografie