De Bedrijveninvesteringszone zal uiteindelijk meer publiek naar het Middelharnisser winkelcentrum  moeten trekken, zoals tijdens de Diekdagen op deze archieffoto.
De Bedrijveninvesteringszone zal uiteindelijk meer publiek naar het Middelharnisser winkelcentrum moeten trekken, zoals tijdens de Diekdagen op deze archieffoto. Foto: Adri van der Laan

Belangrijke dag voor ondernemers en het centrum van Middelharnis

Grote steun voor Bedrijveninvesteringszone

MIDDELHARNIS – Bedrijveninvesteringszone (BIZ) City Center Goeree-Overflakkee is per 1 januari 2017 een feit. Dat is duidelijk nadat notaris Benschop dinsdag de stembiljetten opende en telde. Een ruime meerderheid van ruim 75 procent van de ondernemers in het City Center-gebied – grofweg de winkels en horeca aan d'n Diek en rond de haven van Middelharnis – is voor een BIZ. Daarmee pompen de ondernemers in ieder geval vijf jaar lang 60.000 euro in het centrum, dat daardoor toegankelijker, veiliger, rijker aan evenementen – kortom aantrekkelijker – moet worden.

Door Kees van Rixoort

In een BIZ, een afgebakend gebied, betalen alle ondernemers – dus niet alleen de leden van de ondernemersvereniging – vijf jaar lang een bijdrage ter verbetering van de professionaliteit en aantrekkelijkheid van het gebied waarin ze werken. De hoogte van de bijdrage hangt af van de WOZ-waarde van het pand van de ondernemer. In Middelharnis gaat het om 350, 450 of 550 euro per jaar. De gemeente int de bijdragen en draagt deze volledig af aan City Center Goeree-Overflakkee. De investeringen die de BIZ doet komen naast de kosten voor de openbare ruimte die de gemeente op zich neemt. Goeree-Overflakkee telt nog twee Bedrijveninvesteringszones: in Oude-Tonge en in Stellendam.
Volgens Peter Visser, waarnemend voorzitter van Stichting City Center Goeree-Overflakkee, is dit hét moment om met een BIZ te beginnen. Hij noemt alle ontwikkelingen die in en rond het centrum van Middelharnis in gang zijn gezet of in voorbereiding zijn, zoals de aanpak van het Spuiplein, de locatie Parel van de Delta en de Nieuwstraat, de verdere invulling van Het Diekhuus en de komst van een slechtweervoorziening als de Menheerse Werf.

Lees verder op pagina 3