Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Lezing over Iconen

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Dinsdag 6 december organiseert de KCE een lezing over de verstilde wereld van de iconen.

Iconen zijn voorstellingen van religieuze onderwerpen. Ze zijn ontstaan in de periode van het begin van het Christendom, in de kunstgeschiedenis de Vroeg Christelijke kunst genoemd. Na de ondergang van het West-Romeinse Rijk, rond het jaar 500, ontwikkelde de icoon schilderkunst zich verder in het Oost-Romeinse Rijk, oftewel het Byzantijnse Rijk, vanuit de hoofdstad Constantinopel, tot de ondergang van die stad in 1453.

Omdat de icoon schilderkunst zo gebonden was aan het Byzantijnse Rijk, en daardoor zo verschillend was van de schilderkunst in het Westen, kunnen wij "westerlingen" de iconen vaak moeilijk plaatsen. Veel westerlingen zien iconen als star, ouderwets, onduidelijk en onbegrijpelijk. Dat in tegenstelling tot de gelovigen van de orthodoxe kerken (Grieks, Russisch, Koptisch) die precies begrijpen waarvoor een icoon dient en ook de betekenis direct kunnen plaatsen.

Meer weten? Meld u zich aan voor de lezing bij het secretariaat: R. Zoomers 06-41365591 of mailen naar info@kcego.nl. De kosten bedragen slechts € 5,-. De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Frank Swagemakers op dinsdag 6 december van 19:30 uur tot 21:30 uur, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Bij deelname graag opgeven bij het secretariaat: R. Zoomers 06 – 41365591 of mailen naar info@kcego.nl.