Vertegenwoordigers van alle bij Geboortezorg Zuid aan Zee aangesloten zorgpartijen, wachtend op het moment van ondertekening en daarmee ook van oprichting van de coöperatie. Foto: Hans Villerius
Vertegenwoordigers van alle bij Geboortezorg Zuid aan Zee aangesloten zorgpartijen, wachtend op het moment van ondertekening en daarmee ook van oprichting van de coöperatie. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Regionale zorgpartijen starten coöperatie voor integrale geboortezorg

Toen enkele jaren geleden bekend werd dat in Nederland het geboortesterftecijfer zo veel hoger lag dan in andere landen, als gevolg van (te) geringe samenwerking tussen de partijen die rond zwangerschap en bevalling betrokken zijn, is Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis meteen aan de slag gegaan om dit in eigen huis te veranderen door eerste- en tweedelijns geboortezorg te 'ontschotten', dus te integreren. Een project van zorginnovatie waarmee het Dirkslandse ziekenhuis landelijk koploper was.
In navolging hiervan hebben nu vier kraamzorgorganisaties en vier verloskundige praktijken in de regio zich bij dit traject aangesloten en vormen ze met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis één coöperatie om in de praktijk integrale geboortezorg tot uitvoering te brengen. Het zijn de kraamzorgorganisaties 'RST Zorgverleners', 'Kraamzorg De Eilanden', 'Kraamcentrum DAT' en 'Dé Provinciale Kraamzorg', alsmede de verloskundige praktijken 'Een nieuw begin', 'Brielle en Westvoorne', 'Hellevoetsluis' en 'Schouwen-Duiveland' die gaan samenwerken met verloskundig centrum CuraVita, waardoor een integraal proces van zorg is ontstaan rond zwangerschap en geboorte.
De betrokken zorgpartijen hebben afspraken gemaakt over de manier waarop de zorg gegeven én gefinancierd wordt. Er wordt met identieke zorgpaden gewerkt en rondom moeder en kind houden de verschillende zorgpartijen intensief overleg. Dit alles met als doel een hogere kwaliteit van geboortezorg en het terugdringen van babysterfte.

Door Hans Villerius

Zwangerschapscoördinator

In de praktijk krijgt elke zwangere tijdens haar zwangerschap een zwangerschapscoördinator aangewezen, die voor de zwangere steeds het eerste aanspreekpunt is en als spin in het web fungeert tussen alle betrokken zorgpartijen. Zij houdt het totaaloverzicht over het zorgtraject van de zwangere, weet welke afspraken er zijn en stemt af met de betrokken zorgverleners, die binnen de coöperatie overigens hun autonomie behouden en ten opzichte van elkaar een geheel gelijkwaardige positie innemen. Ook houden zwangeren gewoon de vrije keus waar en hoe ze willen bevallen, of dat nu thuis is of in de kraamsuites van het ziekenhuis, en ook welke kraamzorgorganisatie ze willen. Daarin verandert dus verder niets. Alleen de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de betrokken zorgpartijen, en daarmee ook de kwaliteit van zorg, wordt aanzienlijk beter.

Gemeenschappelijke richting

Voorzitter Bert Meershoek van de pasgeboren coöperatie kondigde vrijdag ter opening van de ondertekeningbijeenkomst de oprichting van de coöperatie geheel in stijl aan: "Met trots en blijdschap geven wij u kennis van de geboorte van Geboortezorg Zuid aan Zee!". Een applaus volgde. En in dezelfde stijl blikte Meershoek terug op de totstandkoming van de coöperatie. "Het begon, zoals altijd, met een afspraakje. Dat werd verkering. Conceptie volgde, voor je 't wist lag er een conceptplan. De zwangerschap die volgde was er een met allerlei complicaties en ook de bevalling was zwaar. Maar de coöperatie is geboren! Nu moet het kind gaan groeien, want het moet op eigen benen kunnen staan en wel zo gauw mogelijk. Focussen op zorginhoud, communicatie met de achterban en het in het oog houden van de eigen visie is daarbij belangrijk, terwijl gelijkwaardigheid, vertrouwen en respect de pijlers vormen onder de samenwerking."
Een kort filmpje, 'De les van de ganzen', werd afgespeeld om het waarom te laten zien van het oprichten van de coöperatie: met een gemeenschappelijke richting bereiken allen beter en makkelijker hun doel; in je eentje bereik je je bestemming niet. "Op koers blijven is de komende jaren heel belangrijk en ook daarvoor hebben we elkaar nodig", zo werd toegelicht.

De beste geboortezorg

"Het waren tropenjaren, de twee en een half jaar van voorbereiden, en er wacht nog heel veel werk, maar we hebben nu wel de beste geboortezorg die je maar kunt bedenken en de ijzersterke samenwerking die we nu hebben pakt niemand ons meer af", gaf namens de stuurgroep een voldane Jorieke de Bruin aan. Een speciaal woord van dank had ze voor Johan Goudswaard, voor de wijze waarop hij het hele traject om tot een coöperatie te komen begeleid heeft.
Namens het ziekenhuis sprak ook dr. Paul van der Velden zijn tevredenheid uit over de oprichting van de coöperatie. "Als ziekenhuis doen wij veel aan zorginnovatie. De ontschotting tussen de eerste- en tweedelijns geboortezorg bij ons is daar een voorbeeld van. Nu vandaag dit traject verder wordt uitgerold door het oprichten van deze coöperatie is dit opnieuw een dag van trots!"
CZ zorgverzekeringen was deze middag eveneens aanwezig. Namens de verzekeraar gaf ook Hilde van Beijnen aan dat het belangrijk is dat kraamzorg en eerstelijns verloskundige zorg bij elkaar aansluiten. "Jullie zijn daarbij één van de eersten in Nederland die integrale geboortezorg geregeld hebben. Aan u de uitdaging om de komende jaren te laten zien wát integrale geboortezorg is én wat 't oplevert. CZ blijft jullie samenwerking nauw volgen."