Raad en Daad

Amerikaanse Sint

De Amerikaanse 'Santa Claus' lijkt qua naam verdacht veel op onze Sinterklaas. Is er een verband?

Antwoord: Na de ontdekking van Amerika vestigden zich veel Nederlanders aan de Hudson, in en om Nieuw-Amsterdam en Ha(a)rlem. Daar zagen andere immigranten onze Sinterklaas rijden en kleine pakjes rondbrengen. Als het sneeuwde werd er een slede bij gebruikt. Prompt organiseerde een aantal Engelse kolonisten er hun eigen pakjesavond, vlak voor Kerstmis, en ze lieten vrienden en verwanten verrassen door een `Santa Claus' die ook een rode mantel kreeg en met een zak vol kleine geschenken in een arrenslee rond reed. Die vondst kreeg zo veel navolging, dat hun `Santa Claus' geleidelijk als kerstman de rest van Amerika en daarna ook West-Europa veroverde...

Weg hik

Tijdens het nuttigen van een maaltijd krijgt mijn vrouw na een paar happen de hik. De hik verdwijnt weliswaar vrij snel, toch zou het fijn zijn als hier iets tegen te doen is. Weet u iets?

Antwoord: Soms trekt plotseling, buiten onze wil om, het middenrif samen, de gespierde scheidingswand tussen de borst- en buikholte. Dat is wat we de 'hik' noemen. Als u hikt, gebeurt het volgende: u ademt plotseling en krachtig in, maar doordat de stemspleet tussen de beide stembanden zich halverwege de inademing sluit, ontstaat er een karakteristiek geluid in de keel. Meestal ontstaan de plotselinge, schokkende samentrekkingen doordat het middenrif wordt geprikkeld vanuit de maag. Dat kan komen doordat u uw maag te snel hebt gevuld door overhaast eten of drinken, of wanneer na een overvloedige maaltijd de overvolle maag tegen het middenrif drukt. Ook als zich veel lucht in de maag of de darmen bevindt, kan dit behalve een opgeblazen gevoel druk op het middenrif en daarmee hik veroorzaken. Als de hik langdurig aanhoudt, kan dat het gevolg zijn van een aandoening van de longen of een ontsteking van het buikvlies wat prikkeling van het middenrif tot gevolg heeft. Maar meestal is de hik een onschuldig, hoewel hinderlijk verschijnsel. Soms zijn afleiding of lichte schrik voldoende om aan de hik een einde te maken. Een beproefde remedie is diep inademen en de adem zo lang mogelijk inhouden. Andere methoden zijn: heel langzaam diep in en uitademen, snel een glas koud water leegdrinken, de tong zover mogelijk uitsteken, een lepel suiker eten of een ijsblokje opzuigen en in en uitademen in een papieren zak.

Glaasje op…

In de krant van 10 juli stond een artikel over de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. Daarin stond dat je verplicht aan een verkeerscursus zou moeten deelnemen als een hoger alcoholpromillage bij een controle werd vastgesteld dan 2,1. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen echter zou dit promillage 1,3 zijn. Wie heeft het bij het nu bij het rechte eind?

Antwoord: Zoals stond vermeld in het bedoelde artikel kan bij een strafzaak tegen iemand die te diep in het glaasje heeft gekeken, door de Officier van Justitie bij een alcoholpromillage van 1,31 promille in het bloed of bij 5,71 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, het volgen van een verkeerscursus worden gevorderd. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen had het dus bij het recht eind.

Carbolineumvlekken

Mijn zoon heeft carbolineum gemorst op onze granieten stoep. Weet u een manier om van de lelijke vlekken af te komen?

Antwoord: Helaas moeten wij u de teleurstellende mededeling doen dat het praktisch onmogelijk is om dergelijke vlekken te verwijderen. Dit wil nog wel lukken als onmiddellijk na het morsen het carbolineum met terpentine of petroleum weggenomen wordt. Bestaat uw stoep uit losse tegels dan kunt u overwegen om de bemorste tegels op een minder opvallende plaats neer te leggen.