De brandweer moet regelmatig uitrukken voor een gaslekkage na graafwerkzaamheden voor glasvezel, zoals onlangs in de Groene Zoom in Sommelsdijk (Archieffoto: AS Media).
De brandweer moet regelmatig uitrukken voor een gaslekkage na graafwerkzaamheden voor glasvezel, zoals onlangs in de Groene Zoom in Sommelsdijk (Archieffoto: AS Media).

Aanleg glasvezel zorgt voor meerdere incidenten, betrokkenen alert

Algemeen 1.140 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op verschillende plekken op het eiland is of wordt glasvezel aangelegd. De komst ervan zorgt voor sneller internet, maar tijdens de aanleg gaat het af en toe mis. Zo is het voorgekomen dat er huizen tijdelijk ontruimd moesten worden en mensen hun huis even niet meer uit mochten. Eilanden-Nieuws vroeg de gemeente Goeree-Overflakkee om een reactie.

Door Erwin Guijt

Op dit moment wordt er glasvezel aangelegd in Sommelsdijk. Na Sommelsdijk is Middelharnis aan de beurt. Daarna volgen Stellendam, Goedereede en Ouddorp. Naar verwachting moet de aanleg van glasvezel op Goeree-Overflakkee in het eerste kwartaal 2023 gereed zijn. Wordt er bijgehouden voor hoeveel incidenten de aanleg van glasvezel zorgt? “Ja. De brandweer stelt na een incident een rapportage op. Bij iedere melding verschijnt de brandweer ter plaatse. De daadwerkelijke inzet van de brandweer is echter niet bij iedere melding nodig.”

Radaronderzoek

Aannemer VolkerWessels Telecom is met graafploegen op verschillende locaties aan de slag om de glasvezelkabels aan te leggen. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de daadwerkelijke aanleg. Maar er is ook sprake van een samenspel tussen betrokken partijen: VolkerWessels Telecom, Deltafiber netwerk, Stedin en de gemeente. Zo trekt de aannemer structureel op met netwerkbeheerder Stedin om te kijken hoe graafschades nog meer beperkt kunnen worden. Dit gebeurt op verschillende manieren.

“Zo worden er goede instructies gegeven voor de graafwerkzaamheden. Bijvoorbeeld: niet dieper dan 30 centimeter machinaal graven met voorsteker. Daarna wordt het handmatig op diepte gebracht. Ook worden er proefsleuven gegraven, zodat de aannemer bij afwijkende diepte van kabels en leidingen de gemeente tijdig kan informeren. Daarnaast wordt er grondradaronderzoek gedaan om beter inzicht te krijgen in de ligging van kabels en leidingen in de grond. En tenslotte vindt er naar aanleiding van de toename van het aantal meldingen meer toezicht plaats op de werkzaamheden door de gemeente en de andere betrokken partijen. De opzichters van de gemeentelijke buitendienst zijn hier nauw bij betrokken.”

50 km afgegraven

Helaas zijn er desondanks in de afgelopen periode toch een aantal kabels en gasleidingen beschadigd. “De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen voor gas, elektriciteit, water, riolering, internet en telefonie. Voor het juiste beeld, ook in relatie tot de incidenten: per dorpskern wordt er tussen de 25 en 50 kilometer afgegraven bij de aanleg van glasvezel.” Ten aanzien van de oorzaken van de schade wil de gemeente nog het volgende kwijt. “Met werkzaamheden, zoals nu de aanleg van glasvezel, kunnen er beschadigingen ontstaan aan genoemde kabels en leidingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de leidingen en kabels in de praktijk niet op de exacte plaats liggen zoals aangegeven op de tekeningen. Ook kan het puin rondom de gasleidingen, die soms op leeftijd zijn, beschadigingen veroorzaken.”

Hoeveel gevaar leveren die beschadigde leidingen dan op? “Bij het ontstaan van een gaslekkage kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom zijn betrokken partijen alert. Een gaslekkage heeft impact op de omgeving. Ook verschijnt bij ieder incident de brandweer ter plaatse. Dat is een begrijpelijke en noodzakelijke afspraak, maar de daadwerkelijke inzet van de brandweer is niet bij iedere melding nodig. De brandweer maakt een inschatting van de situatie en treft op basis daarvan gepaste maatregelen.”

Concentratie

“Betrokken partijen doen er alles aan om gaslekkages te voorkomen”, aldus de gemeente. “Mocht er toch een lekkage ontstaan, zorgen partijen er samen voor dat het gevaar voor de volksgezondheid zo minimaal mogelijk is.” Dat bevestigt ook een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hij durft niet te zeggen hoeveel incidenten er inmiddels geweest zijn rondom de aanleg van glasvezel, maar kan wel bevestigen dat de brandweer diverse keren in actie is geweest. “Dan gaat het vaak allereerst om het meten van de gasconcentratie. Vaak is een lekkage eenvoudig op te lossen, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat er gas een woning binnen wordt gezogen door ventilatiesystemen. Daarom is het belangrijk om goed te monitoren.”

Uit de krant