Afbeelding

Meld Misdaad Anoniem start campagne tegen misstanden in vastgoedbranche

Algemeen 246 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Meld Misdaad Anoniem is deze week samen met de gemeente Goeree-Overflakkee en de private sector een campagne begonnen tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook op Goeree-Overflakkee worden vermoedelijk panden gebruikt voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. Criminaliteit zorgt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt én het heeft ook impact op de branche zelf.

Meld Misdaad Anoniem is een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs signaleren in hun werk soms afwijkingen die kunnen duiden op criminele activiteiten. Zoals ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies. Genoemde partijen kunnen hierbij in een lastige situatie terechtkomen.

Het doel van de campagne is om melddrempels te verlagen. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch (0800-7000) en online via een beveiligde omgeving (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/). Een klein team van medewerkers zorgt voor de anonimiteit en behandelt de melding met zorg.

Grote belangen

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman stelt: “Bij de aanpak van criminaliteit zijn meldingen cruciaal. De belangen zijn groot. Het gaat namelijk om de veiligheid van onze inwoners, ondernemers en werknemers. Door criminaliteit staat deze veiligheid onder druk. Het is daarom goed dat we met deze campagne aandacht vragen voor dit thema en daarmee het maken van meldingen stimuleren.” 

Bij de campagne zijn veel samenwerkingspartners betrokken De volgende partijen ondersteunen deze campagne: De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM), Vereniging Bemiddelaars Onroerende zaken (VBO), Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, Financial Intelligence Unit (FIU), Regionale Informatieen Expertise Centra (RIEC), Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en inmiddels een dertigtal gemeenten.

Uit de krant