Afbeelding

Vooral veel kleine wijzigingen in nieuwe OV-dienstregeling

Algemeen 631 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met ingang van zondag 9 januari 2022 rijdt Connexxion in de regio Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee (HWGO) volgens een nieuwe dienstregeling. Dat heeft het vervoersbedrijf deze week bekendgemaakt. Het gaat hoofdzakelijk om kleine wijzigingen. Lijn 134 vervalt helemaal, lijn 135 en 138 zullen in de avonduren en het weekend niet meer rijden. Wel geldt op deze trajecten OV-op-Maat, waarmee volgens Connexxion openbaar vervoer toch mogelijk blijft.

De teruggang in reizigers als gevolg van corona heeft volgens Connexxion impact op het openbaar vervoer. “Ook in HWGO zijn door de sterke daling in het aantal reizigers veel minder inkomsten. Naar aanleiding van het tekort dat zo ontstaat, hebben we in overleg met de provincie Zuid-Holland en reizigersorganisaties de dienstregeling voor 2022 flink moeten aanpassen. Hoewel we ook kosten moeten besparen, willen we optimaal blijven aansluiten bij de reizigersvraag.” 

De belangrijkste wijziging in de nieuwe dienstregeling is dat buslijnen waarvan weinig reizigers gebruik maken, worden gecombineerd, minder vaak rijden of komen te vervallen, aldus Connexxion. “Op die manier ontstaat financiële ruimte waardoor buslijnen waar véél reizigers gebruik van maken, kunnen blijven rijden. Met de nieuwe OV-dienst ‘OV-op-Maat’ kan Connexxion toch een dekkend OV-netwerk garanderen. Alle reizigers kunnen met het openbaar vervoer blijven reizen: 99% van de reizigers behoudt vast OV en 1% van de reizigers reist met OV-op-Maat.”

OV-op-Maat is een OV-dienst waarmee de reiziger vanuit een aantal plaatsen binnen HWGO, waar op bepaalde tijden geen reguliere OV-bus rijdt, gemakkelijk kan reizen naar en van een overstaphalte waar een vaste buslijn rijdt. “De bereikbaarheid van veel kleine plaatsen wordt zo verbeterd door OV-op-Maat”, aldus Connexxion. “Bij OV-op-Maat zijn de reguliere OV-tarieven en abonnementen van toepassing.” De reiziger kan een OV-op-Maat rit reserveren via de OV-op-Maat app of via het telefoonnummer van OV-op-Maat: 088 6000987. Informatie over opstaplocaties, prijzen en reserveringsmogelijkheden is te vinden op www.connexxion.nl/ovopmaat/hwgo.

Hieronder de voor Goeree-Overflakkee relevante wijzigingen:

- Lijn 134 Middelharnis Gemeentehuis – Middelharnis Binnenhof vervalt.
- Lijn 135 Ooltgensplaat – Den Bommel – Middelharnis. Vervalt in de avonduren op werkdagen en vervalt in het weekend. Lijn 135 wordt gereden met een taxibus. In Middelharnis rijdt lijn 135 tot de halte Gemeentehuis. De halte Centrum vervalt. Reizigers naar de halte Centrum kunnen overstappen bij de halte Gemeentehuis op lijn 436 naar de halte Centrum.
- Lijn 138 Herkingen – Nieuwe Tonge – Middelharnis. Frequentieverlaging: in de spitsuren van 2x naar 1x per uur. Vervalt in de avonduren op werkdagen en vervalt in het weekend. Lijn 138 wordt gereden met een taxibus. In Middelharnis rijdt lijn 138 tot de halte Gemeentehuis. De halte Centrum vervalt. Reizigers naar de halte Centrum kunnen overstappen bij de halte Gemeentehuis op lijn 436 naar de halte Centrum.
- Lijn 436 Ouddorp – Stellendam – Dirksland – Middelharnis – Rotterdam. Frequentieverhoging: op werkdagen overdag van 2x per uur naar 4x per uur. Vertragingstijd voor de Haringvlietbrug is in de dienstregeling opgenomen: vertrektijden wijzigen hierdoor.
- Lijn 437 Dirksland – Middelharnis – Rotterdam. Alle ritten van lijn 437 rijden ook in schoolvakanties. Vertragingstijd voor de Haringvlietbrug is in de dienstregeling opgenomen: vertrektijden wijzigen hierdoor.
- Lijn 604 Ouddorp – Hellevoetsluis. Extra rit met vertrek om 16.53 uur vanuit Hellevoetsluis naar Ouddorp.
- Lijn 630 Hellevoetsluis – Middelharnis. Extra rit met vertrek om 14.36 uur vanuit Middelharnis naar Stellendam/Hellevoetsluis
- Lijn 635 Ooltgensplaat – Middelharnis. Nieuwe scholierenlijn: Ooltgensplaat – Achthuizen – Den Bommel – Middelharnis. Drie ritten in de ochtend naar Middelharnis en vier ritten in de middag naar Ooltgensplaat. In de ‘tegenspitsrichting’ rijdt lijn 635 ook ritten: drie ritten in de ochtend naar Ooltgensplaat en drie ritten richting Middelharnis in de middag. Deze tegenspitsritten rijden niet via Achthuizen. Alle ritten van lijn 635 vervallen in de schoolvakanties.
- Lijn 639 Ouddorp – Middelharnis. Gewijzigde vertrektijden.

Voor de lijnen die geheel vervallen (134) of in de avonduren en het weekend (135 en 138), geldt in de nieuwe dienstregeling de optie OV-op-Maat als alternatief. Een volledig en gedetailleerd overzicht van alle wijzigingen is te vinden op: www.connexxion.nl/2022. Ook zijn alle wijzigingen opgenomen in de app van Connexxion en van 9292.

Uit de krant