De foto is gemaakt door Pieter Kamp voor TOF-magazine.
De foto is gemaakt door Pieter Kamp voor TOF-magazine.

Geocaching is geheimzinnig en spannend én het brengt je op de mooiste plekjes

Algemeen 1.442 keer gelezen

OUDDORP – In een bunker, onder een bankje, aan een afrastering, bij een gemaal van het waterschap, op het fort in Ooltgensplaat: overal op Goeree-Overflakkee – en in de rest van de wereld – zijn geocaches te vinden. Het opsporen van deze schatten is de laatste jaren steeds populairder geworden. 

Een geocache is in veel gevallen een doosje, een monsterbuisje of een plastic kokertje van een filmrolletje, maar kan ook heel andere vormen aannemen. Zoals een munitiekoffer, een put van de waterleiding of een minibieb. Of een vogelhuisje. In Berlijn is zelfs een geocache verstopt in een grote Lego-giraffe. Wat al deze verpakkingen tot geocaches maakt, is dat ze verstopt zijn om als een schatkist gevonden te worden. Dat laatste kan door te gaan speuren op de opgegeven gps-coördinaten. Is de schat via gps of een app op je telefoon gevonden, dan kun je dat aftekenen op het logvel: een lijstje, dat in de cache verborgen is. Op Goeree-Overflakkee hebben vooral de Duintoppers, Dick en Ineke uit Ouddorp, veel geocaches verstopt. “Toen wij begonnen, in 2007, waren er drie caches op het eiland. Nu liggen er ongeveer vijfhonderd”, zegt Dick.

In een satelliet
Geocaching is een betrekkelijk jonge ‘sport’. “Het begon in 2000, toen de navigatie werd vrijgegeven. Het is overgewaaid uit Amerika. Overal gingen mensen caches verstoppen, bijvoorbeeld in een filmrolletje achter een boom. Het maakt niet uit waar, ook op de Zuidpool heb je geocaches. Er is er zelfs één in een satelliet die om de aarde cirkelt. Daar heb je natuurlijk niks aan, want niemand kan die cache vinden.” Dick en Ineke zijn echte schatzoekers. Ook als ze op vakantie gaan, bijvoorbeeld in Duitsland of in Noorwegen, speuren ze naar caches. Bijna 12.000 geocaches hebben de Duintoppers in totaal al gevonden in veertien jaar tijd. Er zitten ook speurtochten van schatkist naar schatkist tussen. En varianten waarbij je een puzzel moet oplossen of een opdracht moet uitvoeren om aan de coördinaten van een volgende cache te komen. Soms zijn er ware capriolen nodig om de schat boven water te krijgen, zoals in een gigantisch bunkercomplex in Frankrijk. “Dat was één van de mooiste en spannendste zoektochten”, zegt Dick. “Uiteindelijk hebben we de box gevonden. Of we een cache ook wel eens niet hebben kunnen opsporen? O ja, zat…” En dan speuren de Duintoppers nog met gps, wat nauwkeuriger werkt dan een app op de telefoon. “Maar het blijft een uitdaging. Vindt maar eens een fotorolletje op de gps-coördinaten terwijl je te maken hebt met een afwijking van 10 meter.”

Beroemd
De Duintoppers zijn niet alleen op zoek naar geocaches, maar verbergen ze ook voor andere schatzoekers. Onder geocachers in Nederland zijn ze beroemd. Honderden caches hebben Dick en Ineke al verstopt en online geplaatst op de geocache-website www.geocaching.com. Dat gaat niet zomaar. Er zijn regels waaraan verstoppers moeten voldoen en een reviewer moet de nieuwe schatkist goedkeuren. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de eigenaar van de locatie akkoord moet gaan. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden: van caches die iemand in een rolstoel kan vinden tot schatten die hoog in een boom zitten, of onder water, zodat je moet klimmen of duiken. Geocaches blijven niet per definitie op de website staan. Sommige gaan weer offline, bijvoorbeeld als ze na een jaar of tien door de meeste geocachers zijn ontdekt. Of als ze zijn gestolen of anderszins verdwenen. Zoeken naar een schat is spannend, dat geldt voor jong en oud. “Geocaching is een geheimzinnige sport.” Maar volgens Dick is er nog een belangrijke reden om met je gps of app naar caches te speuren. “Onze doelstelling is om mooie plekjes te laten zien. Plekjes waar je normaal gesproken niet zo gauw komt. We krijgen weleens een complimentje, zoals: zonder geocaching hadden we nooit de Bunkerroute ontdekt… Er zijn niet voor niets veel mensen die dit doen. Je kunt er enorm van genieten.”

Enkele geocache-cijfers
Wereldwijd zijn er ruim 3 miljoen caches, verdeeld over 190 landen.
Nederland telt meer dan 40.000 caches. Op Goeree-Overflakkee zijn er ongeveer 500.
Jaarlijks komen er ongeveer 10.000 nieuwe caches bij in Nederland.
Internationaal zijn er ongeveer 2,4 miljoen geocachers actief. In Nederland gaat het om ongeveer 100.000 schatzoekers.

Meer informatie: https://www.geocaching.nl/uitleg-en-veel-gestelde-vragen/.

Uit de krant