Afbeelding

Op de bres voor de paling: vrijwilligers gevraagd voor nieuw seizoen glasaalmonitoring

Algemeen 189 keer gelezen

REGIO - Begin 2021 trotseerden bijna driehonderd vrijwilligers weer en wind om voor de tweede keer in de geschiedenis langs de hele Nederlandse kustlijn intrekkende glasaaltjes (jonge palingen) te tellen. Belangrijk werk, want deze data geven een goed beeld over hoe het gaat met de paling. Ook voor komend seizoen zoekt men weer gemotiveerde kruisnetvissers. Kijk op www.ravon.nl/glasaal

Ieder voorjaar trekken jonge, doorzichtige glasalen vanaf zee onze binnenwateren in, meestal met een piek in april. Sinds 2000 schommelt de intrek in de Noordzeeregio rond de anderhalve procent ten opzichte van de jaren 60 en 70. In november jl. adviseerden Europese wetenschappers van ICES nog om de palingvisserij in heel Europa te stoppen. Ondanks genomen maatregelen is er helaas geen stijgende lijn richting herstel te zien. Dat maakt het monitoren van glasaal alleen maar belangrijker.

Kruisnetten langs de hele kustlijn
Op tientallen locaties langs de Nederlandse kust worden, in verschillende samenwerkingsverbanden, glasalen geteld met behulp van kruisnetten. De monitoring wordt voor een groot deel uitgevoerd door vrijwilligers. Dit gebeurt bij obstakels op de migratieroute, zoals gemalen en sluizen. Hiermee worden de migratieknelpunten voor glasaal en andere soorten, zoals de driedoornige stekelbaars, in beeld gebracht zodat waterbeheerders maatregelen kunnen nemen om de intrekmogelijkheden te verbeteren. Dankzij de verzamelde gegevens kunnen we ook trends volgen en zien of de soort zich herstelt.

Monitoring met vrijwilligers essentieel
In 2020 en 2021 hebben de vrijwilligers tijdens de coronacrisis laten zien hoe gedreven ze zijn om bij te dragen aan het herstel van de paling. De monitoring ging met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM onverminderd door. Naast het inzichtelijk maken van hoe het gaat met de intrek van glasaal, hebben hun inspanningen ook geleid tot concrete maatregelen. Zo legde Waterschap Scheldestromen in 2019 een nieuwe vispassage aan bij Gemaal de Noord op Tholen.
Vanuit deze monitoring, monitoring van andere partijen en projecten die in het verleden hebben plaatsgevonden is er een schat aan gegevens over glasaalintrek. Wij hebben in de afgelopen jaren al deze data gebundeld. In 2021 en 2022 vindt een uitgebreide analyse plaats waarbij wordt ingezoomd op betrouwbaarheid, representativiteit en vergelijkbaarheid van data om deze te kunnen gebruiken voor robuuste trendanalyses. Uitbreiding van de analyses en wetenschappelijke borging is tevens mogelijk door een project vanuit het Europees Visserijfonds.

Wil je je graag inzetten voor het behoud van de paling? Dan ben je van harte welkom. Materiaal en instructies krijg je van ons. Ga voor meer informatie en om je aan te melden naar ravon.nl/glasaal.
De glasaalmonitoring vindt plaats volgens de geldende regels van het RIVM (sommige foto’s met stammen van voor de coronacrisis).

Het project glasaalmonitoring wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Uit de krant