Afbeelding

Laatste kans woningplan in leegstaand garnalenpelpand Stellendam

Algemeen 703 keer gelezen

DEN HAAG/STELLENDAM – De gebroeders Van Cuijk, die woningen in een oude garnalenpellerij in Stellendam willen bouwen, zijn nog niet klaar met het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee, zo bleek maandag bij de Raad van State.

Daar vroegen zij opnieuw aan de hoogste bestuursrechter om B&W van Goeree-Overflakkee te dwingen om een bouw(omgevings-)vergunning voor drie eengezinswoningen in een oud bedrijfspand aan de Iman Caustraat te verlenen. Afgelopen september nog deed de Raad uitspraak over een vergelijkbaar verzoek van de twee vastgoedontwikkelaars. Toen wees de Raad het verzoek af. Zij stapten opnieuw naar de Raad, omdat de broers van mening zijn dat de gemeente hen een loer heeft gedraaid en niet goed voorgelicht over de vergunnings- en bezwaarprocedures. Lars van Cuijk legde in Den Haag uit dat woningbouw echt de enige mogelijkheid is voor hergebruik van het verloederde bedrijfspand. ’Omdat er al zoveel woningen om heen staan kun je daar nooit meer een volwaardig bedrijf beginnen. En dat blijkt ook uit het beleid van de gemeente zelf. Want die gaf wel toestemming voor de bouw van twee forse twee-onder-één-kappers een perceel verderop. En dat terwijl een adviseur van de gemeente tegen ons zei dat ons woningbouwplan teveel verstening en verdichting zou opleveren. Maar voor die twee woningen in een tuin geldt dat blijkbaar niet,’ aldus Lars van Cuijk. 

Niet afschrikken
Zijn broer en hij zeiden niet te weten wat ze anders met het pand aan moeten als de Raad van State hun verzoek opnieuw afwijst. Volgens hen lijkt het er sterk op dat de gemeente er op uit is om het zo te spelen dat zij straks gedwongen zijn het oude garnalenpelpand voor zacht prijsje aan een “bevriende” ontwikkelaar over te doen. ‘Wij hebben al een aanbod van een andere ontwikkelaar gehad om ons pand aan hem over te doen. Als we dat doen kun je er vergif op innemen dat de gemeente zo een vergunning voor de bouw van woningen verleent. Maar wij gaan door. We laten ons niet afschrikken,’ aldus Van Cuijk. Volgens de gemeentewoordvoerder van Goeree-Overflakkee heeft de gemeente niets fout gedaan en is deze rechtszaak een herhaling van zetten en kan de hoogste bestuursrechter niet anders dan ook dit verzoek van de broers geheel af te wijzen. Rechter en staatsraad Mieke van Diepenbeek zei dat het om een ingewikkelde juridische kwestie gaat en dat ze mogelijk meer tijd dan normaal nodig heeft om een einduitspraak te doen. Die volgt dan tussen de zes en twaalf weken.

Uit de krant