Foto: Wilko van Dam
Foto: Wilko van Dam

Intocht Dirksland en Herkingen op laatste moment afgelast

Algemeen 668 keer gelezen

Middelharnis - Waar Sinterklaas normaal gesproken met een officiële intocht zijn opwachting vanuit Spanje maakt en zich daarbij laat toejuichen door vele jeugdige fans, sloeg hij dit jaar Dirksland en Herkingen over; toch hebben de pieten voor kinderen in Dirksland en Herkingen iets leuks in de zak. 

In Middelharnis hield Sinterklaas wel een intocht. Afgelopen zaterdag (13 november) deed Sinterklaas daar eindelijk weer de haven aan. De Sint kwam traditiegetrouw per boot vanuit Spanje en werd eenmaal aan wal met een kar richting het Diekhuus vervoerd, uiteraard met escorte van zijn pieten en onder luid gejuich van een dit jaar buitengewoon grote menigte. ‘Buitengewoon’ mag in dit geval letterlijk worden opgevat; het wegblijven van Sint uit Dirksland en Herkingen zorgde voor veel extra drukte in Middelharnis. Dat mocht de pret in Middelharnis niet drukken. Op het Diekhuus gearriveerd werd Sinterklaas met alle egards onthaald door de overheid, in de persoon van wethouder Bruggeman. Uiteraard werd de aankomst vervolgens groot gevierd.

Facebook vindt delen Zwarte Piet “haatdragend”
Voor fotograaf Wilko van Dam had de intocht een minder leuk gevolg; omdat hij zwarte pieten had gefotografeerd, werd zijn Facebookpagina 22 uur uit de lucht gehaald wegens “haatdragend taalgebruik.”

De Pieten komen wel langs in Dirksland/Herkingen
De reden van het afgelasten van Sinterklaas in Dirksland en Herkingen zijn de oplopende coronabesmettingscijfers. De organisatie van de intocht in Dirksland en Herkingen kiest voor een coronabestendig alternatief en doet een oproep aan kinderen en hun ouders. Kinderen kunnen hun eigen vlaggetjes downloaden (te vinden op de Facebookpagina ‘Sinterklaas intocht Herkingen en Dirksland’), uitknippen, versieren en voor het raam hangen. Kinderen die thuis geen printer (of Facebook) hebben, mogen ook iets anders moois knutselen. Op 20 november komen een paar bezorgpieten (alleen in Herkingen en Dirksland) langs om alle vlaggetjes te bekijken en iets lekkers uit te delen.

Om de pieten een beetje te helpen met vlaggetjes vinden kunnen ouders/verzorgers hun kind(eren) t/m donderdag 18 november opgeven via: postvoorsint2021@gmail.com. Vermeld daarbij naam, adres en leeftijd van het kind.

Uit de krant