Afbeelding

Rethorica pleit voor behoud weekmarkt in Sommelsdijk

Algemeen 438 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, vindt Sociëteit Rethorica. De sociëteit, in 1515 opgericht in Sommelsdijk, roept het college van Burgemeester en Wethouders op de weekmarkt niet permanent naar Middelharnis te verplaatsen. “Uw College zou zich als volstrekt ongeloofwaardig presenteren, het genomen besluit te handhaven en uit te voeren.”

Door Kees van Rixoort

Sociëteit Rethorica heeft de brief aan het college afgelopen week gepost en ook een afschrift laten bezorgen bij de griffier van de gemeenteraad. Het schrijven refereert aan een eerdere brief aan het college van 7 mei 2018. Die was mede ondertekend door een aantal andere organisaties die zich inzetten voor het cultureel erfgoed.

Van een tijdelijke verplaatsing van de weekmarkt van Sommelsdijk naar Middelharnis was toen nog geen sprake. Dat gebeurde pas toen corona kwam. Maar geruchten gonsden destijds wel rond. Vooral omdat verplaatsing van de weekmarkt een van de actiepunten was in de Detailhandelsvisie die bureau BRO maakte voor Goeree-Overflakkee. Het was ook een grote wens van City Center, voorheen de middenstandsvereniging van Middelharnis.

In de brief van 2018 protesteren Rethorica en de andere organisaties bij voorbaat tegen het verplaatsen van de weekmarkt. Dit omdat de markt Sommelsdijks erfgoed is dat teruggaat tot 1486. Dat argument herhaalt Rethorica in de brief van vorige week. Daarnaast verwijst de sociëteit naar het coalitieakkoord waarin staat dat de weekmarkt in Sommelsdijk dient te blijven en uitspraken vanuit het college dat verplaatsing in verband met de coronapandemie slechts tijdelijk zal zijn.

Het besluit om de weekmarkt permanent in Middelharnis te houden valt daarmee niet te rijmen, vindt Sociëteit Rethorica. “Maken de plaatselijke bestuurders zich nu echt belachelijk door in strijd met dit alles dit besluit te willen doorvoeren?” vraagt de sociëteit zich af. “Velen denken dat de ‘tijdelijke’ verplaatsing van de markt van Sommelsdijk naar Middelharnis onder het mom van noodzakelijk als gevolg van de Coronacrisis, de dekmantel was voor een begin van een uitvoering van een reeds eerder opgezet plan van verplaatsing.”

Voor Rethorica is het duidelijk: “Erkend cultureel erfgoed als behorend bij Sommelsdijk dient te worden gerespecteerd. Een goede politiek zou zijn dit erfgoed te beschermen en te verbeteren.”

Uit de krant