Hofstede Lust en Last is al vele jaren een KunstKijk-hotspot.
Hofstede Lust en Last is al vele jaren een KunstKijk-hotspot.

KunstKijk 2021 bracht veel mensen op de been richting verrassende locaties

Algemeen 685 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Sculpturen tussen de hoagten en de fruitbomen. Zwaar bewerkte foto’s in een voormalige burgemeesterswoning. Even onder water tussen veelkleurige kwallen bij een hofstede midden in de polder. Ook tijdens KunstKijk-editie 2021 was er gevarieerde kunst te zien op verrassende locaties.

Tekst en foto’s: Kees van Rixoort

In het loodsje voor de motorspuit, naast het huis van de burgemeester van Stad aan ’t Haringvliet, toont Ginie Ruitenbeek uit Utrecht olieverfschilderijen. Kleurige fantasiefabrieken, maar ook verlaten landschappen en boombladeren.

Bermgroen

“In de coronatijd ben ik door de stad gaan wandelen en viel mijn oog op bermgroen. Dat ben ik gaan schilderen als tegenhanger van de fabrieken. KunstKijk is een mooie gelegenheid om mijn werk te laten zien. Er is veel aanloop. Heel gezellig. En ik heb ook al het een en ander verkocht”, vertelt Ginie.
Vlak naast het gebouwtje uit 1928, in de ambtswoning van de burgemeester, is de gang ingericht als expositieruimte voor ‘fotograag’ Henk de Jong uit Rotterdam-Ommoord. “Weet je wat dit zijn? Zwaar bewerkte foto’s van kuilgrasbalen. Ik wilde iets abstracts doen. In die balen zie je structuren en schakeringen. Die bewerk ik met kleuren en verschuivingen.”

De Jong is dik tevreden over de publieke belangstelling voor deze nieuwe KunstKijk-locatie. “Er is een constante stroom. Vanmiddag moesten de mensen zelfs in ploegen naar binnen.”

Kwallen

Hofstede Lust en Last in de polder ten westen van Sommelsdijk is al vele jaren een KunstKijk-hotspot. Zowel binnen als buiten is een veelheid aan kunst te zien. Zoals de onderwaterinstallatie van José Jonkers en Natasja Ahout uit Breda: een blauwe tentachtige constructie die vanbinnen is beschilderd met kwallen. De onderzeese wereld krijgt meer kleur als de zon door de wolken breekt.
“Hier ben je afgedaald in de Marianentrog, 11 kilometer diep”, zegt Natasja, die de schilderingen voor haar rekening nam. “Kwallen zijn elegant. Het is sierlijk zoals ze zich voortbewegen door het water. Ik maak eigen versies.” De onderwaterinstallatie, die hierna ook op andere kunstfestivals is te zien, streelt de zintuigen, maar is ook bedoeld om bij te dragen aan bewustwording rond klimaatverandering en vervuiling van zeeën en oceanen. “Ook op 11 kilometer diep kom je plastic tegen.”

Hooiberg

Bij De Overkant, aan de Dijkstelweg in Ouddorp, regent het een beetje. Gelukkig is er een hooiberg waaronder je kunt schuilen én een uitspanning waar wat te eten en te drinken is. De echte liefhebber laat zich niet afschrikken en begeeft zich, al dan niet gewapend met paraplu, tussen de hoagten en bloeiende fruitbomen om kunst te kijken.
Bijvoorbeeld sculpturen van Ada Overwater uit Zonnemaire. “Ik werk onder andere met marmer en Belgisch hardsteen. Veelal is er een relatie met het menselijk lichaam, maar ik maak ook oloides.” Ada vertelt dat er veel belangstelling is, dat ze kan terugkijken op leuke gesprekken en ook de nodige verkoop.

Peter Grinwis van De Overkant is tevreden over de aanloop. “Het is heel druk geweest. Kijk”, wijst hij op een papier dat hij bij zich heeft, “donderdag 110 bezoekers, vrijdag 187 en zaterdag, tot nu toe, 226. We trekken veel toeristen, maar ook publiek van het eiland, dat speciaal tijdens KunstKijk naar De Overkant komt. Hoe dat komt? Tja, dat heeft ook te maken met de locatie én met het feit dat we hier horeca hebben.”

KunstKijk 2021 zit er weer op. Het was een bijzondere editie zonder opening, met een uitgedunde randprogrammering en op een ander moment in het jaar: niet in het voorjaar, zoals gebruikelijk, maar in augustus. Wie nog geen genoeg heeft van het kunst kijken, kan tot en met 14 augustus terecht in Goedereede, waar de Goereese Kunstdagen KunstKijk 2021 gedeeltelijk overlapten.

Uit de krant