Henk Steehouwer bij wat er resteert in de duinen na het maaien.
Henk Steehouwer bij wat er resteert in de duinen na het maaien.

Steehouwer: “Waarom nu kleurrijke planten en braamstruiken maaien in het duingebied”

Algemeen 782 keer gelezen

OUDDORP – “Waarom nu? Juist op het hoogtepunt van de zomervakantie waarin toeristen en recreanten willen genieten van de prachtig bloeiende natuur in onze duinen. Op een tijdstip dat talrijke fietsers en wandelaars vanaf bankjes langs hun routes foto’s maken van alles wat groeit en bloeit en in kleur uitstraalt? Waar nu jongeren enthousiast bramen plukken van de struiken. “Waarom niet maaien medio september of later wanneer het toeristenseizoen voorbij is”. Vragen van Henk Steehouwer, fractievoorzitter Hollandse Delta Natuurlijk, lid van de Verenigde Vergadering.

Door Jaap Ruizeveld

Steehouwer staat bij één van de hoge bergen gemaaide planten aan de rand van het duinpad. Terwijl tientallen recreanten, voornamelijk op de fiets hem passeren, schudt hij het hoofd.” Dat is op dit moment toch zinloos. Je vernielt nu deze bloeiende natuurpracht die de instanties zo hoog in het vaandel zetten en brengt er kaalslag, wel lijkend op een golfterrein, voor terug”. De insteek om de duinen open te houden begrijpt hij, maar niet nu. Laat het staan tot begin najaar. Stem daar het maaibeleid op af.

Beheer

Wie voert het beheer uit over de duingebieden? Het natuurbeheer in de duinen op de Kop van Goeree wordt, zo is het antwoord op onze vraag aan Staatsbosbeheer (Informatiecentrum Kabbelaarsbank), uitgevoerd door Natuurmonumenten, voor wat globaal betreft het gebied tussen paal 10 en de uitzichttoren aan de Noordzeekant. Het gebied vanaf de vuurtoren tot aan het Gorsje valt onder Waterschap Hollandse Delta en wij, Staatsbosbeheer, beheren het Grevelingengebied.

Advies: Ander tijdstip

Henk Steehouwer heeft vandaag de problematiek teruggekoppeld naar het Waterschap. In dat contact is afgesproken om in de Verenigde Vergadering dit onderwerp aan te snijden met het advies om in de toekomst deze maaiwerkzaamheden op een ander tijdstip te laten uitvoeren. Ook de beheersfunctie en de verplichting voor beheer in overeenkomst te controleren, en wel met de functie van Nut en Noodzaak in dit duingebied. Het Waterschap komt op dit onderwerp nader terug, geeft Steehouwer aan.

“Duinen open houden”

Uiteraard ook Natuurmomenten benaderd voor een reactie, maar dat is in deze vakantietijd, althans dinsdag, niet mogelijk. Diverse telefonische doorverwijzingen naar en tussen persvoorlichters leiden uiteindelijk weer terug naar het centrale informatienummer. Maar daarin wordt alleen de boodschap achtergelaten om maar een mailtje te sturen. Dus geen mogelijkheid voor toelichting, noch om hoor en wederhoor te kunnen toepassen. Dan maar de wervelende tekst op de site gezocht waar staat: “De gezonde en mooie natuur van de duinen van Goeree is niet vanzelfsprekend. Boswachters, ecologen, terreinmedewerkers, toezichthouders en vrijwilligers maaien en hooien, zorgen voor stiltegebieden en houden de duinvalleien open. Om ervoor te zorgen dat de duingebieden niet snel dichtgroeien, verwijderen we bijvoorbeeld bomen en struiken. Dat helpt bijzondere planten die voor het duin kenmerkend zijn, zoals het duinviooltje of het gele walstro. Maar voor de passerende toerist, toevallig een Duitse familie, is de aanblik van het maaien van de kleurrijke beplanting reden om hoorbaar het woord “Schade” uit te spreken. Een vertaling is niet nodig.

Uit de krant