Afbeelding

La Fuga: kunstvormen komen samen in een boerenschuur

Algemeen 340 keer gelezen

DIRKSLAND - Waar straks de aardappeloogst komt te liggen, zijn tijdens KunstKijk 2021 achttien kunstenaars aan het werk te zien en te horen. La Fuga, zoals initiatiefnemer Ivo Teuwen het project heeft gedoopt, moet een totaalbelevenis worden, waarin allerlei kunstvormen samenkomen: toneel, muziek, dans, schilderkunst, glaskunst, fotografie, woordkunst, film…

Plaats van handeling is de schuur van boerderij Alteklein aan de Westdijk 11 in Dirksland, het bedrijf van Henk en Anita van Putten. De grote loods is tijdelijk omgetoverd tot een artistieke, sfeervol verlichte zaal. Er staan en hangen kunstwerken die bijvoorbeeld beweging, kwetsbaarheid en verlangen uitbeelden. Een ‘kleedje’ onder een felle lamp staat voor verloren liefde: liefde die wegvliegt als je te dichtbij komt. Naast de handgeblazen glazen zee-egel-lampen van Ivo Teuwen, die niet alleen te zien maar ook te koop zijn, staat een podium van aardappelkisten. Daarop gaat de jonge kunstenaar Cheyenne tijdens KunstKijk een nu nog maagdelijk wit doek promoveren tot kunstwerk.

In de schuur is een tweede podium: de plek waar muzikanten, onder wie enkele professionals, van zich laten horen tijdens La Fuga. Ergens in het midden hangt een fraaie stoel aan het plafond. Ook die speelt een rol in de artistieke onderdompeling die het publiek hier te wachten staat. Er komt een kind op te zitten, dat met één hand een appel eet en met de andere een videospelletje tot een goed eind probeert te brengen, terwijl omstanders er alles aan doen om de vereiste concentratie te verstoren.

Wie het wil meemaken kan op donderdag 5, vrijdag 6 of zaterdag 7 augustus naar de schuur van boerderij Alteklein komen, waar La Fuga start om 15.30 uur. In verband met corona zijn er slechts vijfentwintig zitplaatsen. De toegang is vrij. De expositie bekijken kan op dezelfde dagen vanaf 11.00 uur.

La Fuga

Muzikant en glaskunstenaar Ivo Teuwen over de naam die hij het artistieke project heeft gegeven: “De fuga is een ingewikkeld stuk muziek. De complexiteit – veel stijlen door elkaar – zie je terug in wat wij gaan doen. Daar komt nog bij dat fuga is afgeleid van een werkwoord dat vluchten betekent. Vluchten van iets weg én vluchten naar iets toe. Er zit vluchtigheid in. We doen dit om te verbinden en te bewegen. Dat is het eerste doel. Ook voor de kunstenaars, die lange tijd niets hebben kunnen doen. Geen optreden, geen publiek, geen inkomsten. Maar hier gaan we show maken. La Fuga is een poppenkast.”

Uit de krant