Afbeelding
ingezonden mededeling

Wat zijn de richtlijnen voor openbare verlichting?

Zakelijk Zakelijk nieuws 394 keer gelezen

Openbare verlichting is van essentieel belang voor de veiligheid en het comfort van mensen die zich in de openbare ruimte bevinden, zoals straten, parken en parkeerterreinen. Het helpt bij het verminderen van criminaliteit, verhoogt de zichtbaarheid en vermindert ongelukken en valpartijen. Het is daarom belangrijk dat de verlichting voldoet aan de juiste normen en richtlijnen. In dit artikel gaan we dieper in op de richtlijnen voor openbare verlichting en het belang van LED-verlichting in het bijzonder.

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskundige heeft onderzoekt wat de nieuwste standaarden zijn om de veiligheid op parkeerterreinen te verbeteren. In hun rapport lees je de branche aanbevelingen verlichting parkeergarages en adviezen. Er zijn nog een aantal dingen belangrijk om in je achterhoofd te houden, met name bij LED-verlichting op het parkeerterrein.

Waarom LED-verlichting populair is

LED-verlichting is een type verlichting dat steeds populairder wordt voor openbare verlichting en waar je steeds meer over leest in het nieuws. LED-lampen zijn energiezuiniger dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Dit komt omdat LED-lampen minder warmte produceren en meer licht uitstralen per watt. Daardoor is er minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

Bovendien gaan LED-lampen veel langer mee dan traditionele lampen, waardoor er minder onderhoud nodig is. LED-verlichting kan ook worden gedimd, waardoor het energieverbruik verder kan worden verminderd wanneer de verlichting niet nodig is.

Voordelen van LED-verlichting voor openbare verlichting

LED-verlichting is cruciaal voor openbare ruimten omdat ze ongelooflijk gunstige eigenschappen heeft LED verlichting parkeerterrein verbruikt aanzienlijk minder energie dan traditionele verlichting, wat resulteert in lagere energierekeningen en minder uitstoot. LED’s hebben ook een opmerkelijk lange levensduur van wel 50.000 uur, vergeleken met traditionele lampen die gemiddeld ongeveer 5.000 uur meegaan. Deze langere levensduur leidt tot enorm lagere onderhoudskosten en minder frequente vervanging van de lampen.

Bovendien produceert LED verlichting parkeerterrein licht van hogere kwaliteit dat helderder is dan conventionele opties; dit vergroot de zichtbaarheid voor zowel voetgangers als bestuurders, waardoor iedereen in de openbare ruimte veilig kan blijven. Ook is met behulp van moderne slimme technologieën de controle en flexibiliteit van LED-verlichting nog indrukwekkender. Slimme LED’s kunnen worden geprogrammeerd en aangepast aan specifieke behoeften of tijden, waardoor burgers een verhoogd niveau van comfort wordt geboden en tegelijkertijd het energieverbruik wordt beperkt.

Richtlijnen voor het gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte

Er zijn verschillende richtlijnen die moeten worden gevolgd bij het gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte. Een van de belangrijkste richtlijnen is dat de verlichting voldoende helder moet zijn om de veiligheid van voetgangers en bestuurders te waarborgen, maar tegelijkertijd moet het de omgeving niet verblinden en lichthinder veroorzaken. Andere richtlijnen hebben betrekking op de kleurtemperatuur van het licht, de plaatsing en afstand tussen lichtpunten en de integratie van LED-verlichting met andere technologieën.

Veiligheidsnormen en verlichtingssterkte

De veiligheidsnormen voor openbare verlichting zijn vastgelegd in de NEN-EN 13201 norm. Deze norm beschrijft de verlichtingssterkte die nodig is voor verschillende soorten wegen en andere openbare ruimten. Een goed verlichte openbare ruimte draagt bij aan de veiligheid van voetgangers en weggebruikers. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlichting niet te fel is, omdat dit verblinding kan veroorzaken en de veiligheid kan verminderen.

Kleurtemperatuur en lichthinder

De kleurtemperatuur van LED verlichting parkeerterrein is belangrijk omdat het invloed heeft op de sfeer en het comfort van de openbare ruimte. Warm wit licht wordt vaak gebruikt in woonwijken en parken, terwijl koel wit licht wordt gebruikt op snelwegen en in industriële gebieden. Het is belangrijk om de kleurtemperatuur af te stemmen op de omgeving om lichthinder te voorkomen. Te fel licht kan leiden tot slaapstoornissen en heeft een negatieve invloed op de gezondheid van mens en dier.

Plaatsing en afstand tussen lichtpunten

De plaatsing en afstand tussen lichtpunten is van belang om een gelijkmatige verlichting te garanderen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de hoogte van de lichtpunten en de intensiteit van het licht. Op parkeerterreinen is het belangrijk om voldoende verlichting te hebben om de veiligheid van voetgangers en voertuigen te waarborgen. Hierbij kan LED verlichting parkeerterrein een belangrijke rol spelen, omdat het gemakkelijk kan worden geplaatst en gedimd.

Integratie met andere technologieën

LED verlichting parkeerterrein kan worden geïntegreerd met andere technologieën, zoals slimme verlichting. Hierbij kan het licht worden aangepast aan de omgeving en kan er energie worden bespaard door de verlichting te dimmen wanneer het niet nodig is. Slimme verlichting kan ook worden gebruikt om het onderhoud te verbeteren, doordat het mogelijk is om de status van de verlichting op afstand te monitoren.

Implementatie van LED-verlichting in de openbare ruimte

Bij de implementatie van LED-verlichting in de openbare ruimte is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Hierbij moet worden gedacht aan de planvorming en het ontwerp, de installatie en het onderhoud, en de evaluatie en monitoring van het verlichtingssysteem.

Planvorming en ontwerp

Bij de planvorming en het ontwerp moet rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van de omgeving en de gebruikers van de openbare ruimte. Hierbij moet rekening worden gehouden met factoren zoals de verkeersstroom, de aanwezigheid van fietspaden en voetgangersoversteekplaatsen, en de aanwezigheid van bomen en gebouwen die de verlichting kunnen beïnvloeden. Door deze factoren in het ontwerp te verwerken, kan een optimale verlichting worden gerealiseerd.

Installatie en onderhoud

Bij de installatie van LED verlichting parkeerterrein is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlichting veilig en correct wordt geïnstalleerd. Dit omvat het volgen van de veiligheidsvoorschriften en het zorgen voor de juiste bedrading en aarding. Het onderhoud van LED-verlichting is relatief eenvoudig, omdat de lampen minder vaak hoeven te worden vervangen. Het is echter nog steeds belangrijk om de verlichting regelmatig te controleren en te onderhouden om ervoor te zorgen dat het goed blijft werken.

Evaluatie en monitoring van het verlichtingssysteem

Om de effectiviteit van LED-verlichting in de openbare ruimte te waarborgen, is het belangrijk om het systeem regelmatig te evalueren en te monitoren. Hierbij moet worden gekeken naar de prestaties van de verlichting, zoals de helderheid en uniformiteit van het licht, evenals de energie-efficiëntie en de kostenbesparingen. Door het verlichtingssysteem te monitoren, kunnen problemen tijdig worden opgespoord en opgelost, waardoor de veiligheid en de energiezuinigheid van de openbare verlichting worden gegarandeerd.

LED verlichting parkeerterrein

Bij LED verlichting parkeerterrein is het van groot belang om goede verlichting te hebben voor de veiligheid van voetgangers en voertuigen. LED-verlichting kan hierbij een uitstekende keuze zijn vanwege de hoge kwaliteit van het licht, de energiezuinigheid en de lange levensduur van de lampen.

Door slimme verlichting te integreren met de LED verlichting parkeerterrein, kan er nog meer energie worden bespaard en kan de verlichting worden aangepast aan de behoeften van de omgeving. Bij de installatie en het onderhoud van LED-verlichting op parkeerterreinen moet rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van het terrein, zoals de locatie van de parkeerplaatsen en voetgangersoversteekplaatsen.

Meer nieuws lezen uit de regio? Bekijk onze homepagina voor meer.

Uit de krant