Afbeelding
Ingezonden mededeling

Vijf tips voor een duurzame Kerst

Zakelijk Zakelijk nieuws 543 keer gelezen

Duurzaamheid betrachten en geld besparen gaan vaak in één moeite door. Dat is een fijne bijkomstigheid, aangezien je zo’n beetje alles duurzamer kunt aanpakken. Van je werkplek tot hobby’s en van uitgaan tot vakantie. Hoe zit dat met Kerstmis? Vijf tips voor een duurzame, maar zeker niet minder feestelijke kerstviering. 

Vijf tips voor een duurzame Kerst

Kerstboom met of zonder kluit, of juist namaak?

Allereerst: de boom. Een boom met kluit is misschien duurzamer. Maar een boom na diens periode in huis buiten met succes in de volle grond planten, daar hoor je nooit iemand over. Misschien is een alternatief dus sowieso beter. Er bestaan diverse soorten namaakbomen die je jaar in, jaar uit tevoorschijn haalt. Wellicht is dat de duurzaamste kerstboom die er bestaat. Hoef je ook geen naalden op te zuigen met Driekoningen, als de boom opgeruimd moet worden. Maar wat voor kerstboom je ook kiest, heb je al gedacht aan een kerstboomstandaard? Dit is de beste kerstboomstandaard

Vegetarisch kerstdiner

Een vegetarisch menu bereiden dat iedereen weet te waarderen is een kwestie van teruggrijpen naar klassiekers die zich in het verleden al talloze malen bewezen hebben. Met een kaasfonduepan of een kaasfondueset zorg je voor een interactief feestmaal en hoor je niemand over het ontbreken van vlees of vis. Kijk op de website Ubari.nl trouwens ook voor andere beproefde culinaire hulpmiddelen, zoals gourmetstellen of pizzerettes (pizza-ovens). 

Lokale lekkernijen

Eet lokaal! Voor de net al genoemde kaasfondue maak je natuurlijk je eigen mix van kazen, dat kan ook met die van de kaashandel in jouw stad of dorp. Door lokale producten te kopen, beperk je het aantal transportbewegingen en we hoeven niet te vertellen dat dat duurzamer is. Bovendien geeft het een goed gevoel de plaatselijke middenstand te steunen, juist met Kerstmis. De voorgaande jaren hebben die het al moeilijk genoeg gehad. Denk verder aan groenten van de kwekers in de buurt en brood van de warme bakker. Brood en groenten zijn essentieel bij de kaasfondue, maar ook bij een pastamaaltijd. 

Duurzame cadeaus

Je trekt die mooie, duurzame kerstgedachte door in de cadeaus die je koopt. Er zijn veel gezinnen en vriendengroepen die allerlei grappig bedoelde onzin voor elkaar kopen, maar eigenlijk is dat zonde. Negen van de tien keer belanden die gebbetjes in de kliko. Informeer bij elkaar of er geen cadeauwensen zijn waar je echt wat aan hebt. Zoals kleding, gereedschap, kookgerei, enzovoorts. De humor verwerk je gewoon in een gedicht of surprise. Dat is dan wel geen traditie met Kerstmis, aan de andere kant: wie maalt daarom? 

Organiseer buitenactiviteiten

Nederlanders komen sinds de coronacrisis meer dan ooit buiten, die neiging beperkt zich niet meer tot lente en zomer. Organiseer buitenactiviteiten om stookkosten uit te sparen, zoals uitgebreide wandelingen, winterse barbecues (op duurzaam vuur, zo moeilijk is dat niet) of speurtochten. Overigens zijn er al veel families en vriendengroepen die extra vaak bij elkaar komen, zo wordt er energie uitgespaard in de huizen waar op dat moment niemand thuis is. Kerstmis is natuurlijk het moment bij uitstek om bij elkaar te kruipen. Organiseer in dat kader desnoods een derde of zelfs vierde Kerstdag. Waarom niet? Gezelligheid kent geen tijd. 

Uit de krant