Peter de Jager overhandigde de fietsen aan de Hellevoetse reddingsbrigade (Foto: Erwin Guijt).
Peter de Jager overhandigde de fietsen aan de Hellevoetse reddingsbrigade (Foto: Erwin Guijt).

Nieuwe ‘Flakkeese’ fietsen voor reddingsbrigade Hellevoetsluis

Zakelijk Zakelijk nieuws 696 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Langzaam komt de boot van de reddingsbrigade te Hellevoetsluis de haven ingevaren. Aan de kade staat Peter de Jager van FietsTOTAAL al ongeduldig te wachten. Naast hem staan twee gloednieuwe fat bikes, die erg geschikt zijn voor het werk van de reddingsbrigade op het strand. Vandaag, zaterdag 6 augustus, worden ze per boot opgehaald.

Door Erwin Guijt

De reddingsbrigade van Hellevoetsluis had namelijk behoefte aan fietsen in hun uitgestrekte verzorgingsgebied. Dus zetten ze een offerte uit bij verschillende bedrijven in de regio. Onder andere FietsTOTAAL Middelharnis kwam met een goed overdachte offerte. “Er moet bijvoorbeeld ruimte zijn voor een bagagedrager op de mountainbike, zodat je iets van een EHBO-tas mee kunt nemen.” De fietsen zijn van het Canadese merk Kona bikes. De Jager hoorde na het versturen van de offerte even niets. “En toen stonden ze, nadat ze de financiering hadden geregeld, opeens in de winkel.”

Toevallig

De fietsen, fatbikes genoemd, zijn heel geschikt om te rijden over zand. “Dat komt door de extreem brede banden, met een hele lage luchtdruk.” De fietsen zijn ook nog oranje, dé kleur van het voertuigenarsenaal van de reddingsbrigade. De Jager lacht. “Nou, de kleur is eerlijk gezegd geheel toevallig. Maar inderdaad komt het mooi uit.” Hij heeft de woorden nog niet uitgesproken of de (deels oranje-gekleurde) boot van de reddingsbrigade komt door het havenkanaal aangevaren.

Eer

De fietsen vallen in goede smaak bij de bemanning, die staan te popelen om de fietsen uit te proberen. Twee lifeguards maken even een proefrondje, terwijl de rest wat instructies krijgt en wordt bijgepraat over de fietsen. Die hebben twaalf versnellingen, en geen normale zij-standaard, maar een liggende standaard. “Het is een hele robuuste fiets”, aldus De Jager. En hij kan het weten, want bij FietsTOTAAL specialiseren ze zich in mountainbikes en E-bikes. Verschillende accessoires aan de fiets, zoals de standaarden, zijn door het bedrijf gesponsord. “Het voelt wel als een eer om de fietsen te leveren aan de reddingsbrigade. Het is een mooie organisatie, die goed werk doet.”

Uit de krant