Afbeelding
Foto: Shutterstock
ingezonden mededeling

Column Zomertijd

Zakelijk Zakelijk nieuws 557 keer gelezen

Het hangt in de lucht. Je voelt het, je ruikt het. De dagen worden weer langer. De zon schijnt op je gezicht. De natuur voelt het en wij ook.
Het is lente! Heerlijk! We halen dat leuke jurkje of korte broek weer tevoorschijn... Maar...als we dan al die lagen weer afpellen en uittrekken… voilá zie daar je Summer body! Oei, wat nu?

Eerlijk is eerlijk, de afgelopen twee jaar heeft natuurlijk een behoorlijke weerslag gehad op ons allemaal op allerlei manieren. Logisch is het dan, dat het ook zijn weerslag heeft gehad op onze gezondheid, leefstijl en gewicht. Nieuw IPSOS onderzoek laat zien dat een derde van de wereldbevolking is aangekomen tijdens de coronapandemie. In Nederland is één op de vier mensen aangekomen. Een percentage van 25-30% is gestopt bij de sportschool en zijn nooit meer teruggekeerd. De cijfers liegen er niet om. Is het te laat om nog in shape te komen voor de zomer? Zeker niet. De lente is juist uitermate geschikt om weer lekker in beweging te komen. Door de langere dagen en meer zon, dus ook vitamine D ,krijgen we meer energie om weer een tandje bij te zetten. Zin om weer naar buiten te gaan, te bewegen en gezonder te eten. Wel is het verstandig om niet langer te wachten want van uitstel komt afstel! Dus hop ,stof jezelf af, kom van de bank en haal je oude doelstellingen er weer bij. Jaja die waren we bijna ‘vergeten’.

Een doel willen we vaak in rap tempo behalen, het liefst vandaag nog en als het even kan in pil vorm. Helaas werkt het niet zo, net zoals crash diëten niet werken en je één
keer in de week helemaal suf sporten ook niet werkt. Een doel is alleen haalbaar op lange termijn. Begin stapje voor stapje:
Doel 1: Meer bewegen
Doel 2: Gezonde voeding
Doel 3: Ontspanning

Deze drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden voor een gezonde lifestyle. Ga hier dan ook zorgvuldig mee om. Zoek voor jezelf uit wat bij je past. De keuze is enorm: Ga op zoek naar een sport of sportschool die bij jou past en waar je je op je gemak voelt en je een moment voor jezelf hebt.
Denk daarbij op de langere termijn. Sporten is nl niet voor even, onze spiermassa neemt af naarmate we ouder worden en juist spieren moeten we te vriend houden. Gezonde spieren zorgen voor ons algehele gezondheid: ze zorgen voor energie, verbranding , onze organen en houden ons in shape.

Kies dus een sport met krachttraining gecombineerd met conditietraining. Uit onderzoek blijkt dat we 30 minuten moeten bewegen per dag , waarvan minimaal 2 a 3 keer per week krachttraining. Voeding is ook een dingetje, zoveel keuze en verschillende diëten, niet te doen. Ook hier geldt: zoek iets wat bij je past. De basis is : komt het uit de natuur of is het gemaakt in een fabriek? Dus back to basic. Is het pure voeding? Worden je darmen hier blij van? Bevat het de juiste brandstof die we nodig hebben? Voeding is niet moeilijk, teveel aan voeding maakt het lastig. Kom je er zelf niet uit ?

Zoek dan hulp bij een coach of sportclub. In een gezonde leefstijl hoort ook ontspanning. Voor de één is dat sporten/ bewegen. Zonder inspanning geen ontspanning en zo voelt het ook na het sporten. Je spieren zijn voldaan en je happy hormoon zorgt voor een dosis ontspanning. Voor een ander is ontspanning lekker een krantje lezen met een bakkie. Wat het ook is, neem de tijd voor jezelf, geniet van de kleine momentjes. Zo dat klinkt allemaal wel heel makkelijk! Nu nog doen;) Begin vandaag nog want één ding is zeker;

De lente is dé tijd om te starten!

Uit de krant