Afbeelding
ingezonden mededeling

De bestelbus als nightliner, een voertuig vol romantiek

Zakelijk 436 keer gelezen

De vele artiesten die zich laten verplaatsen in nightliners, tourbussen die omgebouwd zijn tot rijdende hotels, vormen het topje van de ijsberg van de talloze muzikanten die dagelijks zich van zaal naar zaal verplaatsen. Minder bekende bands nemen genoegen met één of twee bestelbussen, zoals bijvoorbeeld deze Iveco Daily bestelbus. Maar juist daarin ontstaan de mooiste verhalen. 

Dichterbij uw droom met DUTCH Vans

Het principe van ‘van dag tot dag leven’, allerlei mensen ontmoeten en de meest uiteenlopende plaatsen en steden zien. De hang naar dat vrijgevochten gevoel, de ultieme vrijheid, weerklinkt steeds vaker. Niet zo vreemd, omdat niet alleen muzikanten maar ook anderen ervan dromen om maandenlang op pad te zijn met niets anders dan hun bestelbus. Het voertuig waarin en waarmee ze van alles meemaken. Word u al onrustig van het idee alleen al, laat u dan inspireren en bezoek DUTCH Vans, een website die je dichter bij uw droom brengt. 

Op de bonnefooi op tour zoals Chef’Special

Zo zijn de groten der aarde ooit begonnen. Eerst met oefenen en repertoire uitbrengen, maar sinds dit proces dankzij de digitale vooruitgang steeds sneller gaat, verplaatst de focus zich al snel van de studio naar het podium - en de Europese snelweg dus. Sommige bands (de Nederlandse band Chef’Special begon met een tournee langs campings in Frankrijk) wachten niet op boekers en bevestigingen, maar kopen een tweedehands busje, laden hun instrumentarium in en gaan op de bonnefooi op pad. Een bestelbus met dubbele cabine met zes zitplaatsen is dan ideaal. Sommige bands kopen niet één, maar twee tweedehands busjes: één voor de instrumenten en bagage en één voor de muzikanten. 

Het tweedehands busje als enige thuis

Het is tijdens dat soort tours de kunst om nét genoeg geld te verdienen om te eten, te overnachten en benzine te kunnen kopen om de volgende speelplek te bereiken. Meer is immers niet nodig als u een avond aan muziek mag maken. Andere bands stellen na veel mailen en bellen een tour samen waarbij zo veel mogelijk van A tot Z geregeld is: de data, de zaal, de gage en liefst ook een logische route. Eerst Duitsland, daarna Oostenrijk, dan via Italië richting Frankrijk en eventueel nog Spanje. 

Rock’n roll

Dat deze groepen muzikanten met de wildste verhalen thuiskomen, mag duidelijk zijn. Daar is al menig boek over vol geschreven. Van Heideroosjes tot Kensington en van The Golden Earring tot Peter Pan Speedrock. En steeds vormt één ding daarin de rode draad, als stille getuige van alle rock’n roll die je maar kunt bedenken. Geen journalist of blogger, maar een trouwe bus die als hun enige houvast, hun enige ‘thuis on the road’ dient. 

Uit de krant