Afbeelding

Lezing, interactieve fotocollage en muzikale performance rond filmbeelden Boomsma’s

Watersnoodramp 924 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat zich presenteert als verteller van eilandverhalen, kan de herdenking van de Watersnood, nu zeventig jaar geleden, natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.

Door Kees van Rixoort

En dat is dan ook zeker niet het geval. Er staan verscheidene activiteiten op stapel: een project voor de brugklassen, de muzikale performance ‘Als de dijken breken’ met filmbeelden die de gebroeders Boomsma maakten van de Ramp op Goeree-Overflakkee en een lezing over de gebeurtenissen op en na 1 februari 1953.

Interactieve fotocollage

Het project ’70 jaar na de Watersnood’ is bedoeld voor leerlingen van de brugklas. Het Streekmuseum heeft beeldmateriaal geselecteerd dat naar de scholen (CSG Prins Maurits, RGO en Beroepscampus) gaat. Daar kunnen de leerlingen de beelden van 1953 voorzien van commentaar. Dit gebeurt online met behulp van een laagdrempelig programma (TipTile). Leerlingen kunnen ook zelf materiaal aanleveren. Denk aan foto’s, video’s en audio. Zo ontstaat een interactieve fotocollage.
Een en ander is vervolgens te zien op de multitouchtafel, die de scholen gratis in bruikleen krijgen, en weer later, ook in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Zo houdt het museum de geschiedenis levend, ook onder de jongere generaties.

Muziek en beeld

Op vier locaties op Goeree-Overflakkee zijn de originele filmbeelden te zien die de gebroeders Boomsma hebben gemaakt tijdens de Watersnood. Dit in combinatie met de muzikale performance ‘Als de dijken breken’.
De performance is een productie van Het Belangenrijk, een groep die muzikale vertolkingen maakt op basis van historische thema’s die een actuele waarde hebben. Eerder trok de groep bijvoorbeeld de aandacht met ‘Bommenregen’, een performance over het bombardement van Rotterdam.
In ‘Als de dijken breken’ boort Het Belangenrijk wederom een actueel thema aan: het veranderende klimaat en de relatie tussen mens en water die steeds meer onder spanning komt te staan. Die spanning is muzikaal vertaald: golvend, deinend en beukend werkt de groep met muziek, tekst en ademhaling.
Het Streekmuseum zorgt tijdens de bijeenkomsten voor tekst en uitleg bij de filmbeelden van de gebroeders Boomsma. Ook is er recent opgedoken uniek fotomateriaal te zien.

De presentatie is gratis te zien op vier locaties:

Onder de Wiek, Dirksland: zaterdag 28 januari, 10.00 en 11.00 uur.
Ons Dorpshuis, Nieuwe-Tonge: zaterdag 28 januari, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.
’t Haegse Huus, Stellendam: zaterdag 4 februari, 10.00 en 11.00 uur.
Het Diekhuus, Middelharnis: zaterdag 4 februari, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Lezing

Samen met historische vereniging De Motte organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een lezing. Jan Both zoomt in op het thema ‘Gebroken Dijken – de Ramp op Goeree-Overflakkee’ en het keerpunt in de geschiedenis van het eiland dat de Watersnood is: je bent van vóór of na de Ramp. Verschillende facetten komen tijdens de lezing aan bod: de vele slachtoffers, de enorme schade, maar ook de (internationale) hulpverlening, de wederopbouw en de Deltawerken.
De lezing is op dinsdag 14 februari in de remonstrantse kerk, Voorstraat 35, Sommelsdijk. De aanvang is 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). De toegang is gratis.
De activiteiten van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee rond de herdenking van de Ramp zijn als project van de voormalige erfgoedlijn Goeree-Overflakkee mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Rondleidingen in Stellendam

Rondleidingen door Stellendam onder leiding van een Watersnoodambassadeur zijn mogelijk op de zaterdagen 4 februari (aanvang 13.00 uur) en 4 maart (aanvang 10.00 uur). De wandeling duurt anderhalf tot twee uur. Startpunt is ‘t Wapen van Stellendam. Inschrijven via de website van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee: www.streekmuseum.nl. De kosten bedragen 2,50 euro.

Uit de krant