Afbeelding

Gevarieerd kata-event bij Budokai Senshi

Sport 493 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Op zaterdag 11 februari werd er bij Budokai Senshi voor de karateka een kata-clinic georganiseerd: ‘Katakurinikku 2023’, gegeven door Shihan Alonso.

“Kata is een stijlvorm waarbij je in diverse patronen, en met behulp van verschillende standen en technieken, schijngevechten nabootst”, legt Jacques van Roosmalen uit. “Naast Kumite (het vechten) en de Kihon (de losse technieken), is Kata de derde pijler waarop het Kyokushin karate rust.” Het idee was om niet zozeer een kata-toernooi te organiseren, maar om een clinic te houden en die op een ludieke manier af te sluiten. “Laagdrempeligheid, toegankelijkheid voor jong en oud, ongeacht graad, leerzaam en gezellig waren de uitgangspunten. Voor de rol van gast-instructeur hebben we Shihan Alonso gevraagd, een zeer ervaren karateka die al van de jaren zeventig actief is in het karate, en die op een inspirerende en vermakelijke wijze les kan geven.” 

Pittige stof
Naast 26 leden van Budokai Senshi deden er ook nog leden van vier andere karatescholen mee, zodat het volle bak was in de Dojo in Sommelsdijk. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 7 tot 64 jaar, het niveau van witte banders tot ervaren zwarte banders. Na de opwarming werden er twee kata’s behandeld: één uit de Pinan-serie en één hogere Chinese kata. “Pittige stof voor de meeste deelnemers, omdat het voor hun totaal nieuw was en boven hun graad. Maar doordat we het als één groep deden en elkaar er doorheen hielpen, en door de wijze waarop Shihan Alonso ons er doorheen loodste, werd de klus geklaard.”

Mooie prijzen
De dag werd afgesloten met een matchmaking toernooi, waarbij alle deelnemers een van de behandelde kata’s moesten lopen tegen iemand van een andere sportschool, onder het oog van een scheidsrechter. Op deze manier ging een ieder met een mooie medaille naar huis. Extra prijzen waren er ook nog: een stijlprijs voor de jeugd en eentje voor de senioren. En de spirit-prijs ging naar Carsten Melissant, die met zijn zeven jaar deelnam aan de gehele clinic zonder een krimp te geven.

Karate is slechts een van de sporten die Budokai Senshi aanbiedt. Men kan er ook terecht voor boksen, kickboksen, yawara ju jutsu, zelfverdediging, kickbag voor jong en oud, circuittrainingen en kettlebell trainingen. Kijk op de website www.budokai-senshi.com voor de mogelijkheden en neem contact op voor een paar proeflessen.

Uit de krant