Bertrand van den Boogert en Gerdie Schellevis van Streekmuseum GO geven de aftrap voor de Flakcake-wedstrijd.
Bertrand van den Boogert en Gerdie Schellevis van Streekmuseum GO geven de aftrap voor de Flakcake-wedstrijd.

Flakkeese Avond met anekdotes, liedjes en de lekkerste ‘Flakcakes’

Cultuur 792 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vrijdagavond 25 november wordt er in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk weer een Flakkeese Avond gehouden. Op deze avond vol heel diverse programmapunten, anekdotes en muziek presenteert Joost Drenthe zijn nieuwe boek ‘Tegen joe gezeid, mar op de Kaoi gezwege’ en worden de winnaars van de Flakcake-wedstrijd bekend gemaakt. Aanmelden kan via de website van het Streekmuseum.

Zoals de naam al doet vermoeden, staat deze avond volledig in het teken van de Flakkeese eilandcultuur. Bezoekers worden getrakteerd op een zeer gevarieerd programma met daarin sketches, sterke verhalen, een Flakkees alfabet, foto’s van momenten en voorwerpen in het huishouden van vroeger. Ook worden er Flakkeese liedjes gezongen, is er een GO quiz en zijn er lekkernijen uit grootmoederstijd. Het nieuwe boek ‘Tegen joe gezeid, mar op de Kaoi gezwege’ van Joost Drenthe wordt deze avond gepresenteerd en verkocht. Bij een voordracht uit het boek worden de aanwezigen uitgedaagd zoveel mogelijk Flakkeese woorden en uitdrukkingen te herkennen. 

Flakkeese woorden en uutdruksels
Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe veel informatie over Flakkeese ‘eigen aardigheden’ zoals bijnamen van dorpen en mensen, dorpsfiguren en typische Flakkeese woorden en ‘uutdruksels’, maar ook tradities en gewoontes en verhalen die werden verteld. Ook worden in het boek ‘Tegen joe gezeid, mar op de Kaoi gezwege’ oudere Flakkeeënaars aan het woord gelaten met hun anekdotes van vroeger. Het boekje is dus enerzijds een Flakkees woorden- en uitdrukkingenboek en anderzijds een Flakkees verhalenboek. Het boek gaat rond de 17,50 euro kosten en is te koop bij Het Streekmuseum, boekhandels en landwinkels. Wie het boek bestelt bij de webshop van het Streekmuseum, krijgt het op 3 december gratis thuisbezorgd (alleen op Goeree-Overflakkee). “Trouwens, het is natuurlijk een prachtig cadeau voor Sinterklaas of Kerst. Of voor oud-Flakkeeënaars die nu elders wonen”, aldus de organisatoren van de Flakkeese Avond.

Wie bakt de lekkerste Flakcake?
In navolging op het Flakkees wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken in 2021 organiseert het Streekmuseum dit jaar de Flakcake-wedstrijd: wie bakt de lekkerste en origineelste Flakkeese cake, oftewel de Flakcake? Deelnemers aan het ‘Flakcake bakken’ kunnen meedoen in twee verschillende categorieën die gelijktijdig plaatsvinden. De eerste categorie is ‘ouwerwets’, zo as bie mun moeder’, de tweede categorie is ‘Flakcake - doe mar un aande’, waarin men zijn eigen bakcreativiteit volledig kwijt kan. Het inleveren van de Flakcakes kan op dinsdag 22 en woensdag 23 november tussen 13.00 en 16.30 uur in het Streekmuseum, Kerkstraat 4-12, Sommelsdijk. Meedoen aan de wedstrijd kost 2,50 euro per wedstrijdcategorie. Tijdens de Flakkeese Avond zullen de koeken(cake)-bakkers van het jaar bekend worden gemaakt en zijn er paar leuke prijsjes voor de winnaars. De deskundige jury bestaat dit jaar onder andere uit Jeannette Kastelein (Soof Catering) en dé Cake-bakker van Flakkee: Hennie van der Spoel (www.decakebakker.nl ) en Connie van de Beek (Vrouwen van Flakkee). Zij zullen zich buigen over alle ingeleverde baksels en specialiteiten. 

Aanmelden voor de Flakkeese avond
Wie de Flakkeese avond bij wil wonen (”en wie wil dat nou niet?”), kan zich aanmelden via https://streekmuseum.nl/product-categorie/kaartjes/. “Overigens, wacht niet te lang, want de vorige was geheel uitverkocht”, aldus de organisatie. De entree bedraagt 10 euro per persoon. Koffie en thee en het Flakkeese buffetje na afloop zijn bij de entreeprijs inbegrepen. De zaal is open om 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Met een deel van de opbrengst worden unieke voorwerpen die niet verloren mogen gaan voor de streek aangeschaft door het Streekmuseum.

Uit de krant