Afbeelding

Holle Bolle Dag in Sommelsdijk

Cultuur 2.064 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Voor wie een compleet dorpsfeest wil meemaken waar verleden en heden met elkaar zijn vervlochten, is op vrijdag 19 augustus welkom in de historische dorpskern van Sommelsdijk. Er is voor jong en oud volop vermaak. Het geheel wordt omlijst met tal van muziekoptredens.

Van 14.00 tot 23.00 uur zal het bruisen in de historische kern van Sommelsdijk en het dorp zal geel-blauw kleuren. Kerk en molen zullen letterlijk in de schijnwerpers staan. Om 14.00 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag door het zingen van een lied bij het aangeklede beeld van het Koeienwachtertje op de hoek van het Marktveld en de Kerkstraat.
Op de Voorstraat is een grote braderie met op het Marktveld diverse oude voertuigen en antieke fietsen, onder meer het Grasklokje van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM).

Ambachtenmarkt

Rond de haven is er een gezellige ambachts- en streekmarkt. Van bezem binden tot mosterd maken. Van rabarberchampagne uit Stellendam tot een demo van ouderwets sokken breien. Toe aan wat wilds? Er is een wildproeverij van onder meer gans en zwijn en als zoethoudertje worden er Zeeuwse babbelaars verkocht in deze voormalige Zeeuwse enclave. Kinderen kunnen geschminkt worden op de Kaai en limonade melken uit een koe in de Kerkstraat.
Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast. In klederdracht worden de bezoekers welkom geheten en voorzien van een versnapering op het terras.
De geur van kruukplaetjes zal de bezoekers vast niet ontgaan. Deze worden ter plaatse gebakken door de vrijwilligers van het Streekmuseum. Tijdens de vorige Holle Bolle Dag werd voor meer dan 70 kilo aan kruukplaetjes gebakken. Zullen ze dit jaar het record verbreken?

Toneelstukjes, exposities en rondleidingen

Om 15.00, 16.00 en 19.00 uur wordt op het Marktveld een toneelstukje opgevoerd: ‘De Moord op de Boerderij van Boer Bol’. Het moraal van het verhaal zorgt voor een vrolijke noot.
In het museum zelf is een speelgoedexpositie te bekijken en zal de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland in zijn geheel te zien zijn. De schatvinder Arco vertelt ter plaatse zijn verhaal.
Ook de grote kerk opent tijdens Holle Bolle dag haar deuren. Bezoek de van oorsprong gotische kerk uit de 15e eeuw en bekijk en beluister het prachtige roze ‘Meere-orgel’ uit 1821.
Wil je Sommelsdijk eens van de andere kant bekijken? Ga dan zeker de kerktoren op of laat je elk uur rondleiden door een ervaren gids door de historische kern. De rondleiding start elk heel uur bij het Streekmuseum.

Is jouw doel De Doele?

SMB, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, zal haar gebouw De Doele openstellen tijdens deze voor Sommelsdijk traditionele dag. Er zullen daar beelden vertoond worden van oud Sommelsdijk en er is een expositie van leden van de fotoclub ‘De Rare Kiek’. Buiten het gebouw zal in samenwerking met brouwerij Solaes en Flakkeese Brandstofkoffie een terras ingericht worden.
Leden van de Sociëteit Rethorica, uitgedost als de voormalige rederijkers, geven uiting door middel van sketches en/of liederen. En daar ligt dan de link met de naam van het Flakkeese biermerk Solaes, want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica “zullen dienen ter verdrijving van de melancholie en ter vermeerdering van solaes ede vreucht”.
Nog meer dorst? Schuif dan aan op het terras van MSV Flakkee op de Kaai en fiets samen een rondje rond het eiland op de vastgemaakte wedstrijdfietsen. Wie is het snelst het eiland rond? Dit onder begeleiding van de mannen van de Ronde Tafel.
Veel energie verloren? Dan is een vers visje kopen bij Jan de Visman zeker verstandig om erna een bezoek te brengen aan de molen. In samenwerking met de Molenstichting GO is de oudste molen van het eiland geopend voor publiek.

Steengoed

In de Remonstrantse Kerk (halverwege de Voorstraat) is een expositie met werken Cor Lokker. In een fraaie serie foto’s presenteert hij een indrukwekkend beeld van Papua, voormalig Nieuw Guinea. Voor de kerk staat een kraam en in de kerk staan tafels waarop allerlei kunstobjecten staan uitgestald voor de verkoop. En als klap op de vuurpijl is daar ook nog een expositie van de kleigroep ‘Steengoed’ met vazen.

Vrolijke noot 

De gehele dag is er muziek. Vanaf de muzikale opening om 14.00 tot 17.00 uur loopt het middeleeuws muziekgezelschap ‘Goet ende Fijn’ over de braderie en zorgt voor de vrolijke noot. Evenals de klanken van het draaiorgel van Cees Rossen junior. ’s Avonds om 19:30 en 20:30 uur zijn er optredens van Sax a’Holic en om 20.00 en 21.00 uur laat Bigband Sempre Crescendo van zich horen. Kortom, een veelzijdige middag- en avondmarkt voor jong en oud.

Vrijmarkt en humor

Iets te verkopen? Kleedjesmarkt is er op de Westdijk. Aanmelden is niet nodig. En vergeet vooral niet een centje te geven aan Holle Bolle Wullem in de Kerkstraat. Hij zal met hilarische teksten de bezoeker over de streep proberen te halen. ‘Tegen joe gezeit en op de kaoi gezwege, joe mag hier je portefeuille lege’ of ‘Hai sai Sommerdieker, maek mien mit un muntje wat rieker’.

Organisatie

De Holle Bolle Dag wordt georganiseerd door Stichting Hart van Goeree-Overflakkee in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de Dorpsraad Sommelsdijk en de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) met financiële steun van de gemeente Goeree-Overflakkee. Vanzelfsprekend zullen in de historische kern die dag een aantal wegen zijn afgesloten, zoals de Krakeelstraten en de Haven. “Tot op durp.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant