Afbeelding
Ingezonden Mededeling

Elektrisch rijden op Goeree-Overflakkee: wat zijn de mogelijkheden?

Algemeen 820 keer gelezen

De gemeente Goeree-Overflakkee werkt aan meer duurzaamheid. Daarom wil zij elektrisch rijden onder particulieren stimuleren. Dat doen zij door het wagenpark van de gemeente volledig te verduurzamen. Daarnaast wordt er volop geëxperimenteerd met duurzame elektrische deelauto’s. Vanaf 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s een elektrische aandrijving hebben.

Voordelen van elektrisch rijden

Er zijn veel voordelen aan elektrisch rijden. Zo is elektrisch rijden goed voor de luchtkwaliteit en vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast is elektrisch rijden 50 procent goedkoper dan rijden op benzine, diesel of LPG. Ook betaalt men tot 2025 geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto. Een elektrische auto is natuurlijk een grote uitgave. Als particulieren de auto niet zelf kunnen betalen, dan kunnen zij hier eventueel een lening voor afsluiten. Denk hierbij aan private lease of een persoonlijke lening.

Voorbeeldfunctie gemeente

De gemeente geeft het goede voorbeeld door het wagenpark stapsgewijs te verduurzamen. Op dit moment hebben de medewerkers van de gemeente drie elektrische Renault Zoë’s tot hun beschikking. Twee daarvan zijn bestemd voor de medewerkers van bouw- en woningtoezicht, de andere elektrische auto wordt gebruikt door de Boa’s. Op korte termijn kunnen ook de medewerkers van de buitendienst gebruikmaken van 100 procent elektrische voertuigen. Uiterlijk in 2030 moet het wagenpark van de gemeente volledig verduurzaamd zijn.

Oplaadpunt voor elektrische auto’s aanvragen

Mensen met een elektrische auto kunnen één laadpaal aanvragen voor hun auto. Dat kan een laadpaal zijn voor het woonadres of voor het werkadres. Omdat de gemeente elektrisch rijden wil stimuleren, berekenen zij geen kosten voor het laten plaatsen van de laadpaal of voor het laadpunt zelf. Als mensen gebruik willen maken van een openbaar laadpunt, dan betalen zij hier wél kosten voor. Hiervoor is een laadpas nodig. Deze pas is verkrijgbaar bij verschillende aanbieders. De tarieven worden door de exploitanten van de laadpalen bepaald. Meestal staan de tarieven op de websites van deze aanbieders.

Autodelen: de mogelijkheden

Het is ook mogelijk om een elektrische auto te delen op Goeree-Overflakkee. Een elektrische deelauto is een auto, die zoals de naam al doet vermoeden, gedeeld wordt met andere mensen. Bewoners van de wijk Havenstadt in Stad aan ’t Haringvliet hebben twee elektrische deelauto’s tot hun beschikking. Geïnteresseerden kunnen ook een auto huren via een autodeelplatform, zoals MyWheels, GreenWheels en SnappCar. Het is ook mogelijk om een elektrische auto te kopen om deze te delen met vrienden, familie of buurtgenoten. Op deze manier kan iedereen regelmatig gebruik maken van de auto. Daarnaast bespaart iedereen behoorlijk wat geld op de onderhoudskosten en verzekering. Omdat er meerdere gebruikers zijn, is het belangrijk dat alles goed geregeld is. Via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kunnen mensen een eigen autodeelgroep aanmaken. Deze vereniging regelt ook de verzekering voor alle leden. Een lidmaatschap kost 20 euro per gebruiker per jaar.

Uit de krant