Studie info punt Albeda helpt jongeren mbo-opleiding kiezen | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl
Fatma Tambolat.
Fatma Tambolat. (Foto: Diana Langerak | Marketing & Communicatie.)

Studie info punt Albeda helpt jongeren mbo-opleiding kiezen

REGIO - Bij Albeda weten ze dat jongeren het vaak moeilijk vinden om de juiste mbo-opleiding te kiezen. Er zijn zo veel mogelijkheden en hoe weten ze nu wat bij hen past?

Fatma Tambolat, medewerker voorlichting bij het Studie info punt van Albeda spreekt dagelijks jongeren die met deze en andere vragen rondlopen. “Wij zijn hét centrale infopunt voor jongeren als het om studiekeuzes gaat”, legt Tambolat uit. “Zij komen bij ons met allerlei vragen. Bijvoorbeeld leerlingen van de middelbare school die een studie moeten kiezen maar nog niet weten wat bij hen past. We zien vaak dat leerlingen kiezen voor een opleiding zonder een goed beeld ervan te hebben. Vervolgens komen ze erachter dat ze het niet leuk vinden. Dat willen we voorkomen. Maar ook onze eigen studenten kloppen geregeld bij ons aan. Sommigen willen doorstromen naar een ander niveau of komen erachter dat de opleiding toch niet bij hen past. Bij Albeda helpen we je kiezen door écht met je in gesprek te gaan en jouw talenten te ontdekken. We stellen bijvoorbeeld vragen als ‘wat vind je leuk en waar ben je goed in’, ‘wie is je voorbeeld’ of ‘waar droom je van’. Door deze vragen en de open manier waarop wij met de jongeren in gesprek gaan, ontdekken zij hun talenten, interesses en kwaliteiten. Wij kunnen hen zo beter helpen bij het vinden van een passende opleiding. En we nemen echt de tijd voor ze want het gaat om hun toekomst.”

Wegwijs maken

Jongeren hebben ook vaak praktische vragen over het mbo. “Ze willen weten hoe het mbo werkt, wanneer je je moet aanmelden voor een opleiding en hoe een intakegesprek gaat”, aldus Tambolat. “Of welk niveau bij hen past en of je ook met havo naar het mbo kan. Dat zijn heel belangrijke vragen, dus stel deze gerust.” Soms hebben jongeren extra hulp en begeleiding bij hun keuzeproces nodig. Welkom@ Albeda werkt hiertoe nauw samen met het Studie info punt en biedt deze groep jongeren maatwerk bij de intake en ondersteuning om hen zo te begeleiden naar een bewuste en reële loopbaankeuze.

Om jongeren wegwijs te maken zijn er diverse voorlichtingsmomenten bij Albeda. Zoals het online open huis, (online) keuzecafé, (online) open dagen en proefstuderen of meelopen. Al deze voorlichtingsmomenten staan overzichtelijk op albeda.nl. Je vindt daar op welke manier ze plaatsvinden (online of op locatie) en op welke data en tijden. “En je bent natuurlijk altijd welkom bij het Studie info punt van Albeda”, aldus Tambolat. “Je kunt met ons chatten, mailen, appen en bellen. Langskomen kan ook, maar maak dan eerst een afspraak in verband met de corona maatregelen. Onze voorlichters en ik helpen je graag bij je studiekeuze.”   

Albeda is bereikbaar via 010-2901020, albeda@albeda.nl, 06-50841922 of 06-48411362 (WhatsApp) en @albedastudieinfopunt op Instagram. Chatten kan via de oranje button op albeda.nl. 

Meer berichten