Boomkorkotters uit Stellendam, Goedereede en Ouddorp zijn sterk afhankelijk van tong (Foto: W.M. den Heijer).
Boomkorkotters uit Stellendam, Goedereede en Ouddorp zijn sterk afhankelijk van tong (Foto: W.M. den Heijer).

Britse en Nederlandse vissers zijn kwaad over Brexit-deal

Algemeen 321 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zowel de Britse vissers als de Nederlandse vissers zijn kwaad over de uitkomst van de Brexit-deal. De Britse vissers voelen zich na al die mooie beloftes niet serieus genomen door hun premier Boris Johnson en de Nederlandse vissers voelen zich bestolen.

Door W.M. den Heijer

In een eerste statement laat Elspeth Macdonald, de directeur van de Schotse visserijfederatie, weten dat ze allerminst blij zijn met het feit dat Europese vissersvaartuigen nog ruim vijf jaar in Britse wateren mogen vissen. “Onze premier heeft zich niet aan zijn belofte gehouden. Het herstelt de soevereine Britse controle over de visserij niet en we kunnen niet bepalen wie, wat en waar in onze wateren kan vangen”, aldus Macdonald. Zij stelt ook dat de Britse vloot weliswaar toegang heeft tot de Europese wateren, maar dat Europese schepen zes keer meer in Britse wateren vissen dan de Britten in Europese.

Inlevering

Dat Nederlandse vissers vanaf januari 2021 bijna zes jaar nog in Britse wateren mogen vissen is tot stand gekomen na inlevering van 25 procent van de verschillende TAC’s (Total Allowable Catch, ofwel de Totale Toegestane Hoeveelheid) aan het Verenigd Koninkrijk. Elke gequoteerde vissoort heeft een Europese TAC die na overleg en met behulp van een vaste verdeelsleutel jaarlijks onder de Noordzeelidstaten uitgedeeld wordt. Soorten als kabeljauw, schol, tong, schelvis, heek en wijting hebben allemaal een Europese TAC en elk land heeft daar een bepaald deel van.

Tong-TAC

Het aandeel van het VK in de tong-TAC was 4,3 procent. Die 25 procent die de Britten krijgen, resulteert in 2021 in een aandeel van 17 procent. VisNed heeft dit berekend op basis van de tong-TAC van 2020, die 17.535 ton bedroeg. Als grootaandeelhouder van deze TAC raakt de Nederlandse kottervloot een fiks deel kwijt aan het VK dat, vanwege capaciteitsgebrek, vrijwel zeker geen kans ziet om die extra tong te benutten. Nederland levert 1.755 ton tong in. Vorig jaar heeft Nederland ongeveer 50 procent van het tongquotum benut als gevolg van schrale vangsten. Bij een toekomstige opleving van de vangsten kan het verloren deel aan het VK voor krapte zorgen.

Korting

In het geval van kabeljauw en wijting is er ook sprake van een 25 procent korting. Het Nederlandse aandeel van de kabeljauw-TAC daalt van 10 naar 8 procent, waardoor het quotum bijna een vijfde slinkt. Bij wijting is het zelfs 44 procent. Een land als Denemarken dat een behoorlijk aandeel heeft in de Europese kabeljauw-TAC, is eveneens getergd. Deense vissers zagen vorig jaar hun quotum al verminderen en dat zal dit jaar nog meer zijn. Britse visserijorganisaties zullen de komende weken overigens elke mogelijkheid aangrijpen om hun overheid te dwingen tot maatregelen die de toelating van EU-vaartuigen zo onprettig mogelijk maakt.

Uit de krant