Jaarwisseling verloopt relatief rustig, wel enkele vernielingen | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl
<p>Dronefoto van de vernielde strandstoel in Ouddorp (Foto: bjornmierop.com).</p>

Dronefoto van de vernielde strandstoel in Ouddorp (Foto: bjornmierop.com).

Jaarwisseling verloopt relatief rustig, wel enkele vernielingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De jaarwisseling op Goeree-Overflakkee is relatief rustig en gemoedelijk verlopen. Wel waren er enkele incidenten waarbij de politie moest ingrijpen en werden spullen in de openbare ruimte vernield, zoals verkeersborden en de bekende strandstoel op de rotonde bij Landal Ouddorp Duin. Voor zover bekend raakte niemand gewond tijdens de jaarwisseling.

Het is voor hulpverleners de gevaarlijkste dienst van het jaar: werken tijdens de jaarwisseling. Ondanks het vuurwerkverbod werd ook op het eiland flink wat vuurwerk afgestoken. Aangezien dat bijna per definitie illegaal was en dit vuurwerk ieder jaar zwaarder lijkt te worden, hielden de hulpdiensten hun hart vooraf vast. De politie van Goeree-Overflakkee liet weten dat de vrees bestond dat jongeren wellicht baldadiger zouden zijn dan anders, omdat ook hun feestjes niet door mochten gaan.

Echt grote incidenten bleven dit jaar gelukkig uit. Wel hadden de hulpdiensten van alles te doen, zoals het blussen van kleine brandjes. In Sommelsdijk werd een vuurtje gestookt op het Rubensplein, waarbij ook enkele autobanden in het vuur werden gegooid. De brandweer greep snel in en deed dat even eerder ook al bij een aanhangwagen die in brand was gestoken. Verder moest de politie optreden bij enkele bedreigingen, overlast door alcohol of drugsgebruik, een verkeersongeval met letsel en kon ternauwernood worden voorkomen dat er een woningbrand ontstond. Diverse meerderjarige personen zijn aangehouden voor het bij zich hebben van illegaal vuurwerk en wapens.

In Sommelsdijk stond de ME paraat om in te grijpen nadat een grote groep jongeren zich had verzameld bij de rotonde aan de Langeweg, maar de sfeer was lange tijd prima. De ME hoefde pas aan het eind van de nacht kort in te grijpen. Eilanden-Nieuws was er de hele nacht bij. Een verslag over de soms onrustige, maar vooral gemoedelijke jaarwisseling is vandaag in de krant te lezen.

Op verschillende plaatsen op het eiland werden spullen vernield, met name verkeersborden waren niet veilig. Triest was ook het feit dat enkele vandalen het nodig vonden om de bekende strandstoel op de rotonde bij Landal Ouddorp Duin te vernielen. Ook in Ouddorp moest de ME na enkele incidenten uiteindelijk in actie komen om de rust terug te laten keren in het dorp.

Schade

Over de totale omvang van de schade naar aanleiding van de jaarwisseling kon de gemeente Goeree-Overflakkee nog geen mededelingen doen. “Hoe groot de schade door deze incidenten is, moet nog blijken. Daar doen we als gemeente de komende weken onderzoek naar”, aldus een woordvoerster. Ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman hield een dubbel gevoel over aan de jaarwisseling. “We waren voor oud en nieuw op alles voorbereid, vooral omdat het van tevoren niet te voorspellen was hoe de inwoners met het vuurwerkverbod zouden omgaan. We zaten er bovenop op daardoor konden we erger voorkomen. Het is zeer teleurstellend dat niet iedereen zich aan de regels heeft gehouden. Mijn dank gaat uit naar al die mensen die dit wel deden. De zorg ontlasten tijdens deze jaarwisseling, lijkt in ieder geval gelukt.”

Meer berichten