Is wijn nou gezond of ongezond? [Ingezonden Mededeling] | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl
Ingezonden Mededeling

Is wijn nou gezond of ongezond?

De ene persoon zegt dat wijn gezond is, maar als je de ander vraagt dan wordt er gezegd dat wijn toch wel degelijk ongezond is. Wie er gelijk heeft? Nou, als je het kort door de bocht wilt weten dan hebben ze beide gelijk. Wijn heeft namelijk een paar gezondheidsvoordelen, maar het kan natuurlijk ook schadelijk voor je zijn. Er zijn dan ook nogal wat onduidelijkheden op het gebied van wijn. In dit artikel zal er dus het een en ander opgehelderd worden. Het is trouwens sowieso slim om een wijnbewaarkast aan te schaffen. In zo’n wijnkast kun je namelijk je wijn op de ideale temperatuur bewaren. De gezonde kanten van wijn zullen hierdoor perfect naar voren komen.

De verschillen tussen rode en witte wijn

Over het algemeen zul je eigenlijk alleen maar horen dat de rode wijn verscheidene gezondheidsvoordelen heeft. Dat is top natuurlijk, maar ook over de witte wijn wordt in principe helemaal nooit gesproken. Houdt dit dan ook in dat de witte wijn helemaal niet gezond is voor het menselijk lichaam? Nee hoor! Dat blijkt dus helemaal niet het geval te zijn. Het is dan ook goed om te weten dat ook witte wijn wel een paar gezondheidsvoordelen heeft, al zitten er wel verschillen tussen de twee soorten. Logisch natuurlijk, want er zit ook een verschil tussen een handtas en een rugzak. 

De gezondheidsvoordelen van rode wijn

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van 1 glas rode wijn per dag net zo effectief kan werken als een paar diabetesmedicijnen. De voedingsstoffen in de rode wijn kunnen bovendien net zo goed de bloedsuikerwaarden controleren als de normale medicijnen. In wijn van de rode druiven vellen en het rode sap zitten namelijk veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die van nature goed zijn om je bloedsuikerwaarden te reguleren. Sterker nog, men is op het moment zelfs bezig om te kijken of deze antioxidanten diabetes zelfs niet helemaal kunnen voorkomen. Polyfenolen blijken bovendien zeer effectief te zijn tegen borstkanker, terwijl ze ook de lever tegen grote hoeveelheden alcohol beschermen. Hoe effectief dit precies is, is (nog) niet duidelijk geworden. Daarnaast is het al bekend dat mensen die gematigd rode wijnen drinken minder snel hartproblemen zullen ontwikkelen. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat dit geen toeval is. Rode wijn levert namelijk een bijdrage aan je cardiovasculaire gezondheid, dit zorgt voor het anti-aging effect. Met andere woorden, door rode wijn te drinken zul je minder snel oud worden. 

De gezondheidsvoordelen van witte wijn

Net zoals rode wijn heeft ook witte wijn een paar gezondheidsvoordelen, al zijn ze wel degelijk anders. Witte wijn zal namelijk je hart beschermen. Dit komt door resveratrol. Dit zal je uithoudingsvermogen bevorderen, terwijl het ook je hart zal beschermen. Met name de witte wijnen uit Zuid-Frankrijk en Spanje bevatten een hoog percentage resveratrol. Daarnaast vind je in witte wijn ook antioxidanten. Deze zullen je weerstand een welkome boost geven. Je zult hierdoor dus simpelweg minder snel ziek worden. Uiteraard zit er in witte wijn ook alcohol. Er wordt gezegd dat dit een desinfecterende werking zou hebben. Witte wijn wordt in een aantal culturen dan ook ingezet om iets te steriliseren. Daarnaast heeft een studie ook aangetoond dat witte wijn een positief effect kan hebben op je cholesterol, net zoals rode wijn. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat de deelnemers die twee keer per week gingen sporten én wijn dronken significant betere cholesterolwaarden kregen. Het maakte hierbij eigenlijk niet uit of deze participanten rode wijn of witte wijn dronken, het effect zagen de onderzoekers bij beide groepen namelijk nogal duidelijk naar voren komen tijdens de studie. 

Meer berichten