Duurzaam wonen op Goeree-Overflakkee [Ingezonden Mededeling] | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl
Ingezonden Mededeling

Duurzaam wonen op Goeree-Overflakkee

Energiezuinig wonen wordt steeds belangrijker om de energierekening betaalbaar te houden. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, wordt de belasting op gas de komende jaren flink verhoogd. Een energiezuinig huis zorgt voor een lagere energierekening, maar uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden.

Waarom is het verstandig om te verduurzamen?

De aarde warmt op. Om die reden wil de overheid dat alle huishoudens in 2050 van het aardgas af zijn. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Dat betekent wel dat iedereen energiebesparende maatregelen moet treffen. Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook de woningeigenaar profiteert hiervan. Een energiezuinig huis zorgt namelijk voor meer wooncomfort, een lagere energierekening of zelfs waardevermeerdering van de woning. Er zijn verschillende manieren om de woning te verduurzamen. Allereerst is het belangrijk om een woning goed te isoleren. Dan hoeft er namelijk minder gestookt te worden om de woning aangenaam te houden. Daarnaast is goede isolatie noodzakelijk om een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp, te kunnen plaatsen. Eilanders kunnen een warmtepomp weer combineren met zonnepanelen. Op deze manier zijn de bewoners ook niet meer afhankelijk van de stijgende tarieven van de energieleverancier. Met deze duurzame combinatie zetten zij een belangrijke stap richting fossielvrij leven.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

In 2020 zijn er twee aparte subsidies voor duurzaam verwarmen en isolatie. Vanaf 2021 zijn deze twee subsidies samengevoegd tot de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Woningeigenaren kunnen deze subsidie aanvragen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Ook kunnen zij een tegemoetkoming krijgen als zij investeren in een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet.

Duurzaamheidslening Goeree-Overflakkee

Voor woningeigenaren met onvoldoende spaargeld achter de hand, heeft de gemeente Goeree-Overflakkee een aantrekkelijke lening beschikbaar gesteld. Met deze Duurzaamheidslening kunnen bewoners energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp en zonnepanelen, financieren. Maatregelen die tussen de €2.500 en €12.500 kosten, komen in aanmerking voor deze lening. Via de website van de gemeente kunnen woningeigenaren het aanvraagformulier invullen. Hierbij moet een offerte en planning meegestuurd worden. Vervolgens hoort men binnen acht weken van de gemeente of zij de aanvraag goedkeuren.

Energiebespaarlening

Ook de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende maatregelen te financieren. Eilandbewoners kunnen maximaal €65.000 lenen als zij hun woning geheel energieneutraal maken. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners kan de energie die zij besparen genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de lening te dekken. Het rentepercentage van de Duurzaamheidslening is aanzienlijk lager dan die van de Energiebespaarlening.

Meer berichten