Afbeelding
Ingezonden mededeling

Wadlopen voor beginners; zo hou je het droog én leuk

Algemeen 954 keer gelezen

Dankzij het coronavirus is wadlopen populairder dan ooit. Helemaal nu Nederland weer in lockdown zit en de activiteiten die je kunt ondernemen enorm beperkt zijn, zullen er steeds meer mensen zijn die op zoek gaan naar een ervaren gids om het wad mee te gaan ontdekken. Lekker de frisse lucht in en even het huis uit, veilig en coronaproof uiteraard. Ervaar de vrijheid van het onbeperkte uitzicht, een verfrissende zeebriesje en natuurlijk is het stiekem ook heerlijk om vies te worden. Maar hoe zorg je er nou voor dat je goed voorbereid bent op jouw wadloop avontuur?

Zoek een ervaren en leuke gids

Voordat iedereen met zijn herentassen of damestassen de deur uit stapt voor een modderige wandeling op het wad; het is verstandig om eerst op zoek te gaan naar een ervaren gids die je tijdens de wandeling kan begeleiden. Wadlopen klinkt misschien wel vrij braaf, maar kan toch best gevaarlijk zijn als je niet goed nadenkt. Dat we over het wad kunnen lopen heeft natuurlijk te maken met eb en vloed. Maar wanneer je timing niet goed is of je te lang treuzelt loop je het risico op een nat pak, of een nijpende situatie.

Kies het juiste wadloop schoeisel

Iedereen zal wel begrijpen dat je niet op je hoge hakken gaat wadlopen. Je staat immers met je voeten in het slijk of in het water. Het ligt dan ook voor de hand om je regenlaarzen in je Eastpak rugzak te stoppen, maar dat zou echt een slecht idee zijn. Binnen een mum van tijd loop je op je sokken verder omdat je laarzen vastgezogen zitten in het natte slijk. Ook je nieuwste schoenen laat je natuurlijk thuis, want een ding weet je zeker; ze gaan vies worden. Soms kun je van je gids een paar afgetrapte sneakers lenen, maar het is natuurlijk nog beter om zelf een paar mee te nemen, zodat je zeker weet dat ze goed zitten. Waterschoenen zijn ook een uitstekend idee. Maar of je nou canvas sneakers of waterschoenen kiest voor je eerste keer wadlopen, zorg er in ieder geval voor dat je schoenen goed vastgestrikt of geritst kunnen worden, zodat ze stevig om je voeten blijven zitten. Na afloop spoel je ze gewoon af of gooi je ze thuis in de wasmachine.

Wat neem je mee op het wad?

Het korte antwoord is; niet teveel. Een wandeling op het wad is heel anders dan een gewone wandeling en kost door de soppige ondergrond veel meer kracht en energie. Het is zelfs zo nu en dan best lastig om je evenwicht te bewaren. Een heuptasje waar je je telefoon, iets te eten en drinken in doet kan in principe al voldoende zijn. Het is in ieder geval slim om te kiezen voor een waterdicht tasje, zodat je spullen niet direct doorweekt zijn, mocht je toch vallen. Naast deze essentiële zaken kun je er ook voor kiezen om een verrekijker in te pakken zodat je je omgeving optimaal kunt verkennen. Voor op de terugweg is het handig om een extra setje schone droge kleding en vervangend schoeisel te regelen. Wadlopen in de winter behoort zeker tot de mogelijkheden, maar dan is het slim om je goed warm aan te kleden, door verschillende laagjes te dragen.

Uit de krant