Een van de gevaren van de nieuwe manier van afval inzamelen: restafval dat wordt gedumpt bij containers om zo betaling per zak restafval te ontduiken (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
Een van de gevaren van de nieuwe manier van afval inzamelen: restafval dat wordt gedumpt bij containers om zo betaling per zak restafval te ontduiken (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Steeds meer kritische geluiden over apart inzamelen plastic afval

Algemeen 1.046 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Nauwelijks was het stof rond de besluitvorming donderdagavond in de gemeenteraad over de aangepaste Verordening afvalstoffenheffing Goeree-Overflakkee 2021 en de motie van raadsfracties Groep Jan Zwerus en Eiland van Vrijheid opgetrokken of er verscheen afgelopen weekend een opvallende NOS-publicatie op radio en tv (journaal) over het Afvalfonds Verpakkingen. Het fonds is namens de producenten verantwoordelijk voor recycling. De reportage droeg de titel ‘Doorgeschoten overheidsbeleid leidt tot vervuiling in plastic afval’. De doelstelling om de hoeveelheid restafval te beperken zou averechts werken, omdat het juist leidt tot vervuiling van PMD (plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken). De verwarring over dit onderwerp neemt steeds meer toe.

Door Jaap Ruizeveld

“Als je het te moeilijk maakt om restafval weg te gooien, dan is het verleidelijk om het in de plastic zak te gooien”, zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds. “Er mag 15 procent restafval in de plastic zak zitten. Maar volgens afvalverwerker Attero in Twente bleek uit analyses deze zomer dat 70 procent van het PMD-afval zwaarder vervuild was dan de afgesproken vijftien procent. Directeur Robert Corijn van dit bedrijf stelt dat er nu een soort wedstrijd in gemeenten wordt gehouden om op 100 kilo restafval uit te komen. Donderdagavond dienden de twee raadsfracties GJZ en EVV in Goeree-Overflakkee een motie in. Enerzijds was hun vraag om in het eerste kwartaal van 2021 een onderzoek te doen naar mogelijkheden van na-scheiding van PDM. Anderzijds werd gewezen op het feit dat Bunschoten inmiddels heeft besloten de inzameling met ingang van 2022 om te gooien. Inwoners mogen hun plastic dan weer bij het restafval gooien dat vervolgens in het na scheidcircuit beland. De motie werd met 3 stemmen voor en 25 stemmen tegen verworpen.

Inwoners moeilijk maken

Amsterdam en Utrecht stappen ook over op na-scheiding. Eind november is, volgens de NOS-publicatie, er een onderzoeksrapport in opdracht van het Afvalfonds en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gepresenteerd waarin staat dat sturen op restafval averechts werkt. Ook in veel andere rapporten kwam dit naar voren. Afvalverwerkers zijn eveneens kritisch op het beleid. Want door de 100 kilo-doelstelling van de overheid zijn gemeenten begonnen met nieuwe manieren van inzameling om het restafval te beperken. Ze maken het hun inwoners moeilijk. Zo halen gemeenten grijze bakken of zakken bijvoorbeeld nog maar eens per acht weken op. In andere gemeenten moeten mensen hun restafval zelf wegbrengen. En daarvoor betalen, zo blijkt uit de NOS-reportage.

Statiegeldcampagne

Onder het motto Yes We Can loopt een campagne van 68 gemeenten in Nederland en België, organisaties als LTO en Consumentenbond en veel bedrijven, voor een snelle invoering van statiegeld op blikjes. Niet verwonderlijk, omdat steeds meer blikjes in de natuur worden gedumpt. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft inmiddels besloten om per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes te gaan heffen. De statiegeldcampagne wordt online gevoerd met een afbeelding van een groen blikje en aangepast aan elke deelnemende gemeente en organisatie. Een aantal fracties in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee gaf donderdag aan dat na-scheiding alsnog bespreekbaar zou kunnen zijn als de eerste fase van de test en het proefdraaien van het nieuwe afvalinzamelingssysteem in 2021 - na evaluatie - daartoe aanleiding zou geven.

Uit de krant