Logo eilandennieuws.nl
<p>Het slimme bankje bij de sportkooi (Foto: Mirjam Terhoeve).</p>

Het slimme bankje bij de sportkooi (Foto: Mirjam Terhoeve).

Telefoon en elektrische fiets opladen aan slim bankje

OUDE-TONGE – Sinds vorige week staat er een bijzonder bankje naast de sportkooi in Oude-Tonge. Het is een Smart Solar bank om precies te zijn. Een slim ontworpen en innovatieve bank, voorzien van zonnepanelen, waaraan mensen mobiele apparaten, elektrische fietsen of scootmobielen kunnen opladen. Men kan rustig gaan zitten, genieten van snel 4G internet terwijl tegelijkertijd de bank haar werk doet. De solarbank is een initiatief van de dorpsraad en gefinancierd door Windfonds de Krammer.

Door Mirjam Terhoeve

Afgelopen zomer mochten enkele leden van de dorpsraad een cheque van 7416,09 euro in ontvangst nemen van het windfonds, om hun idee voor de solarbank te realiseren. De dorpsraad hoopt dat deze voorziening bijdraagt aan ‘sociale binding’ voor jong en oud, omdat gebruikers een poosje neerstrijken om op te laden en tegelijkertijd kunnen kijken naar de sportieve activiteiten van dorpsgenoten in de sportkooi.

De solarbank is, zoals vermeld, volledig zelfvoorzienend en werkt voor 100 procent op zonne-energie die in de bank wordt opgeslagen en 24/7 beschikbaar is. De bank is voorzien van draadloze opladers en USB-poorten voor mobiele apparaten. Het bevat bovendien een accu voor het opladen van elektrische fietsen, scooters en scootmobielen. Ook is er een 4G Wifi mogelijkheid. De onderhoudsvrije bank is weer- en vandalismebestendig en voldoet aan de norm IK10. Vandalisme aan de banken komt in de regel zelden voor, aangezien de functionaliteit van de bank door iedereen wordt gewaardeerd.

De Solarbank voldoet daarmee prima aan de eisen die Stichting Windfonds Krammer stelt voor een bijdrage in de kosten. De stichting is in het leven geroepen om duurzame projecten in de regio te stimuleren vanuit de beschikbare gelden. Van elke opgewekte MWh aan elektriciteit door Windpark Krammer wordt € 0,50 aan het Windfonds gedoneerd. Hiervan gaat circa 90.000 euro naar duurzame projecten in de regio. De solarbank was één van de vier projecten die in 2020 werden ondersteund.

De dorpsraad laat weten te hopen dat de inwoners van het dorp nog lang en veelvuldig gebruik zullen maken van de bijzondere bank.

Meer berichten